22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCondi Rice, mediator intre Olmert si Abbas

Condi Rice, mediator intre Olmert si Abbas

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, se intalneste astazi, la Ierusalim, cu premierul israelian, Ehud Olmert, si cu presedintele palestinian Mahmud Abbas, in incercarea de a relansa procesul de pace. sansele de reusita sunt atat de mici incat conferinta de presa care ar fi trebuit sa aiba loc dupa reuniune a fost anulata iar presa israeliana, citata de AFP, a calificat aceasta trilaterala drept un "summit al disperarii".
Condoleezza Rice intentiona sa abordeze in cadrul trilateralei de la Ierusalim inclusiv problema delimitarii viitorului stat palestinian, care nu a mai fost discutata din timpul negocierilor de la Camp David, din 2000, intermediate de fostul presedinte american Bill Clinton.
"Mi s-a spus ca momentul este complicat. (…) Dar, daca as fi asteptat un moment care sa nu fie complicat pentru a veni in Orientul Mijlociu, nu m-as mai fi urcat in avion", a declarat Condoleezza Rice, inaintea intalnirii sale de ieri, de la Ramallah, cu presedintele palestinian, Mahmud Abbas. Intrevederea de doua ore cu liderul palestinian nu a fost urmata de declaratii de presa. Intentia exprimata de secretarul de stat american a fost aceea de a primi clarificari de la Abbas in legatura cu Acordul de la Mecca si cu noul guvern palestinian de uniune nationala. Intalnirea cu presedintele palestinian a fost precedata de o intrevedere cu ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, si urmata de o discutie cu premierul israelian Ehud Olmert.
Pentru a nu incinge atmosfera chiar inaintea summitului de azi, Condoleezza Rice a fost extrem de rezervata in declaratii, insistand insa asupra celor trei conditii impuse prin "foaia de parcurs" elaborata de Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (recunoasterea Israelului, renuntarea la terorism si violenta si acceptarea acordurilor de pace anterioare). Acestea "raman principiile fundamentale pentru solutia prevazand existenta a doua state (israelian si palestinian) si pentru constituirea oricarei conduceri care ar putea duce la solutia existentei celor doua state". Rice a adaugat ca Washingtonul "va astepta sa se constituie noul guvern palestinian inainte de a lua vreo decizie in legatura cu acesta".
Declaratia secretarului de stat american a venit dupa ce premierul israelian, Ehud Olmert, a afirmat ca, in urma unei convorbiri telefonice cu presedintele SUA, George W. Bush, a ajuns la concluzia ca Ierusalimul si Washingtonul au aceeasi opinie, respingand ideea colaborarii cu un guvern palestinian care nu recunoaste explicit Statul Israel si acordurile semnate cu acesta si nu renunta la terorism (conditii care, potrivit partii israeliene, nu sunt indeplinite de Acordul de la Mecca, acesta rezumandu-se la mentionarea "acordurilor anterioare semnate de Organizatia pentru Eliberarea Palestinei"). 

Cele mai citite

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Dinamo, în pericol! Selmani riscă suspendarea în meciul cu Oțelul

Astrit Selmani, atacantul kosovar al lui Dinamo, riscă suspendarea dacă va primi un cartonaș galben în confruntarea cu Oțelul Galați, un scenariu care ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă