2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCondamnati sa traiasca in singuratate

Condamnati sa traiasca in singuratate

Persoanele trecute de 50 de ani nu-si doresc decat liniste, intelegere si putin ajutor din partea copiilor si rudelor. Daca marea majoritate a varstnicilor reusesc sa-si traiasca ultimii ani din viata in mijlocul familiei, in compania nepotilor, exista si batrani care, dupa zeci de ani de munca, eforturi si sacrificii, au ajuns in institutii de ocrotire, parasiti sau ignorati de cei apropiati. Este si cazul pensionarilor internati la Caminul de batrani din Mangalia, care, desi se bucura de conditii bune de locuit, au inima sfasiata de durere, pentru ca cei carora le-au dat viata i-au abandonat si i-au dat uitarii.

Inaugurat in anul 2001, Caminul de batrani din Mangalia are o capacitate de 16 locuri, putand adaposti 8 femei si 8 barbati. Pe langa dormitoare si grupurile sanitare, pensionarii dispun si de o sala, un fel de sufragerie, unde isi petrec timpul liber, femeile crosetand, iar barbatii jucand carti sau table. Tot aici, cei internati iau masa, caminul avand bucatarie proprie, astfel ca alimentele preparate sunt proaspete. O data cu incalzirea vremii, personalul caminului a reamenajat terasa, unde se afla cateva masute si balansoare, astfel ca persoanele care nu se pot deplasa, dar nu numai, pot sta la aer curat, bucurandu-se in acelasi timp de razele soarelui. Institutia a fost construita la initiativa Primariei Mangalia, in prezent fiind administrata de Serviciul Public de Asistenta Sociala care, cu bani de la bugetul local, suporta toate cheltuielile de intretinere, precum si lucrarile de renovare si modernizare. Inca de la infiintare, caminul a fost arhiplin, mai mult, la Serviciul social al Primariei existand permanent numeroase solicitari care nu au putut fi luate in calcul din cauza spatiului redus. Si in prezent institutia este ocupata in totalitate, fiecare dintre cele 16 persoane avand povestea sa, mai mult sau mai putin trista.

Aruncata in strada de nora

Aristita Dutu, de 91 de ani, este cea mai varstnica dintre cei internati, dar a carei stare de sanatate este mult mai buna decat a celorlalti pensionari. Din pacate, femeia nu mai are nici o ruda in Mangalia, sotul ei decedand cu 20 de ani in urma. Mai mult, in 1989 a ramas si fara baiatul ei, fost cadru militar, care si-a pierdut viata in timpul Revolutiei. Asa se face ca, de cand a ajuns in camin, singurele persoane cu care comunica sunt ceilalti colegi de suferinta si personalul angajat. Un alt caz dramatic este cel al Elenei Stan, in varsta de 84 de ani, fost contabil, care a ajuns la malul marii dupa ce si-a vandut locuinta din Ploiesti. O perioada a locuit la fiul ei care, din pacate, a decedat subit, nora femeii gasind de cuviinta sa vanda apartamentul. Astfel, Elena a fost aruncata in strada de propria-i nora, care nu a avut nici o clipa intentia de a o ingriji, dimpotriva, considerand-o pe batrana o povara. Si Lucretia Goleanu, de 50 de ani, a avut o soarta asemanatoare, cel care si-a insusit apartamentul dupa decesul sotului ei fiind fratele acestuia. Din pacate, sanatatea femeii este foarte subreda, Lucretia avand mari probleme cu inima, in plus, deplasandu-se cu dificultate.

L-a izolat familia

Constantin R. este ultimul sosit in camin, barbatul fiind internat aici in luna aprilie a acestui an. Are trei fete, toate studente, dar care, impreuna cu mama lor, au decis sa-l izoleze, intrucat Constantin obisnuia sa consume foarte mult alcool. Vazandu-se singur, barbatul a reusit in doar cateva luni sa scape de acest viciu, reluandu-si legatura cu cele trei fete pe care le si ajuta financiar, desi are o pensie de nici 4 milioane de lei. Directorul adjunct al Serviciului de Asistenta Sociala Mangalia, Ionut Diaconu, a declarat ca, pentru a ocupa un loc aici, cei interesati trebuie sa depuna o cerere la primarie, sa prezinte ultimul cupon de pensie, indiferent de valoarea ei, si o copie dupa actul de identitate, care sa ateste ca au domiciliul stabil in oras. Documentatia completa trebuie inaintata comisiei sociale a Consiliului Local Mangalia, care o analizeaza si aproba, in functie de gradul de ocupare a caminului in acel moment. In plus, inainte de a primi un loc aici, batranii trebuie sa se declare de acord cu retinerea a 75% din pensie, suma fiind folosita de institutie pentru hrana zilnica. Ar mai fi de spus faptul ca primarul Mangaliei, Zamfir Iorgus, are in vedere construirea unui camin mult mai spatios, astfel ca institutia sa poata adaposti cat mai multi pensionari cu probleme.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă