16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCondamnati din prima zi de nastere

Condamnati din prima zi de nastere

» Peste 30 de copii au ramas in grija asistentilor maternali de la Spitalul Judetean din Constanta si Tulcea dupa ce au fost abandonati.

» Majoritatea mamelor iresponsabile provin din mediul rural, sunt necasatorite si analfabete.

La maternitatea si pediatria Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta au fost abandonati in ultima perioada 11 copii. Acestia au fost lasati in grija asistentilor maternali inca din primele zile de viata. "Avem internate opt fete si trei baieti. Cel mai mic de la maternitate are varsta de o saptamana, iar cel mai mare a implinit de curand cinci luni. La pediatrie, cel mai mic copil are patru luni, iar cel mai mare are varsta de un an si noua luni. Numarul mamelor care isi abandoneaza copiii a scazut in ultimii ani, insa nu suficient.

Cred ca femeile au inceput sa constientizeze care sunt urmarile abandonului si cat de importanta este viata unui copil", a declarat purtatorul de cuvant al SCJU Constanta, dr. Florian Stoian. In general, mamele care isi abandoneaza bebelusii in unitatile sanitare nu sunt casatorite. Din cei 11 copii parasiti, doar unul provine dintr-o familie casatorita. De asemenea, educatia este un alt factor care duce la abandon. O singura femeie provine din mediul urban, restul de zece avand domiciliul stabil in mediul rural. Nici o mama care si-a parasit copilul la maternitate nu a terminat studii superioare. Din cele 11, doua au studii liceale, una singura a terminat gimnaziul, iar celelalte opt sunt practic analfabete.

Colaborare permanenta cu inspectorii de specialitate
Cel mai recent caz de abandon a fost inregistrat in satul Urluia, unde trei minori au fost lasati de izbeliste. Unul s-a dovedit a proveni din incest, iar in cazul celorlalti doi a fost continuata ancheta pentru a se afla cine este tatal. "Avem o colaborare foarte buna cu Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului Constanta. Suntem intr-un permanent dialog cu reprezentantii institutiei si raspundem intr-un timp foarte scurt tuturor sesizarilor. In cazul copiilor de la Urluia, intr-o zi am reusit sa aflam al cui era unul dintre minori. Avem interesul ca minorii sa fie luati cat mai repede in grija DGASPC", a declarat dr. Florian Stoian. Acesta a adaugat ca multe dintre femeile care "uita" ca au adus pe lume un copil prefera sa nasca fara a arata vreun act de identitate. sase din cele 11 femei care si-au abandonat copiii la SCJU au nascut fara a prezenta buletinul de identitate.

Abandonul, o practica obisnuita si pentru tulceni
Nici la Spitalul Judetean de Urgenta din Municipiul Tulcea situatia nu este mai roz. De la inceputul anului au fost abandonati aici 22 de bebelusi. Numai jumatate dintre acestia au reusit sa fie reintegrati in familii adoptive.
Alti trei copii au fost transferati la sectia Pediatrie a unitatii sanitare. In urma unor statistici s-a constatat faptul ca, in special, femeile cu varsta cuprinsa intre 14 si 20 de ani isi abandoneaza bebelusii. "Este nevoie de implicarea cu mai multa responsabilitate a tuturor institutiilor din domeniul asistentei sociale, precum si de implicarea membrilor comunitatii de rromi in activitati de consiliere si educare a persoanelor susceptibile de abandon", a sustinut prefectul municipiului Tulcea, Lucian Simion.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă