19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialConcurs literar organizat de o banca

Concurs literar organizat de o banca

Lucrarile primilor castigatori ai concursului de debut literar organizat de UniCredit si Asociatia Catalist, Daniela Catona, Ioana Silvia Popescu si Constantin Felician Chiruta, vor fi publicate la Editura Leda si lansate la Targul de Carte Gaudeamus din toamna, informeaza NewsIn. Castigatorii concursului de debut literar Unicredit, desfasurat intre 21 aprilie si 15 iunie, au fost anuntati marti, in cadrul unei festivitati la Libraria Carturesti, de catre membrii juriului, Paul Cernat, Liviu Papadima si Mircea Vasilescu. Ei au analizat peste 60 de manuscrise inscrise in concurs, fara a cunoaste numele autorilor. "E o mare bucurie ca bancile au inceput sa investeasca in fictiune", a glumit Liviu Papadima, adaugand ca juriul a avut de-a face cu manuscrise de calitate. Paul Cernat a prezentat-o pe castigatoarea premiului pentru poezie, Daniela Catona, 40 de ani, din Timisoara, care semneaza grupajul de poezii ce va deveni un volum, "Iepurele de martie". "Titlul trimite la candoarea inteleapta a personajului din «Alice in tara minunilor», o stare de spirit pe care poemele o regasesc in obiectele si gesturile marunte ale universului casnic.

 

Textele sunt concise, de o prospetime stranie, grupate intr-un ansamblu coerent, unitar. Dictiunea, decupajul, punerea in scena vadesc maturitate artistica", a mentionat Cernat. "Intr-o perioada in care abunda poemele fara poezie si facilele provocari «mizerabiliste», «Iepurele de martie» alege calea opusa, a delicatetei interiorizate. Iar poezia se afla aici ca la ea acasa", a conchis criticul. "Iradierea unei lumi oarecare", grupajul de texte inscrise in concurs de Ioana Silvia Popescu, 17 ani, din Targoviste, a capatat aprecierea unanima a juriului ca fiind cel mai bun manuscris din sectiunea de proza scurta, a anuntat Liviu Papadima. Acesta a mai spus ca scriitura castigatoarei este "foarte energica, nervoasa, percutanta" si ca stilul "tradeaza, daca nu cumva un condei de prozator deja bine exersat, cel putin un talent genuin".

 

La categoria roman nu a fost acordat nici un premiu, desi au fost primite lucrari diverse, de la aventuri pana la autobiografii si povesti de familie, dupa cum a explicat Mircea Vasilescu. Insa nici una nu avea constructia sau tensiunea narativa a unui roman. Insa manuscrisul lui Constantin Felician Chiruta, "Galeria oglinzilor negre", "merita un premiu special pentru ca, desi nu ajunge sa fie un roman in sensul deplin al termenului, anunta un prozator stapan pe mijloacele sale", a spus Mircea Vasilescu. Autorul de 31 de ani, din Oradea, a declarat ca a scis materialul special pentru concurs si ca a incercat anterior sa isi publice alte lucrari in presa literara, insa fara succes. "E deja un fel de lansare. As dori ca multora sa li se realizeze visul de a publica", a spus  Felician Chiruta. De asemenea, el a mai spus ca apreciaza concursul pentru ca ii da posibilitatea unui debutant sa cunoasca parerea criticilor si sa fie publicat in urma evaluarii acestora. Castigatoarea premiului pentru debut in poezie s-a declarat foarte bucuroasa ca va fi publicata, mentionand ca bucuria este cu atat mai mare cu cat literatura nu este domeniul ei, Daniela Catona fiind profesoara de arte plastice la Universitatea din Timisoara.

 

Tanara castigatoare la categoria proza scurta, Ioana Silvia Popescu a spus ca scrie de cand se stie si ca isi dorea sa publice de mult, iar inscrierea in concurs i s-a parut o idee buna pentru ca putea sa piarda, dar nu sa fie refuzata, cum se putea intampla daca isi trimitea manuscrisul la o editura. Ea a mai precizat ca isi va semna pe viitor lucrarile cu pseudonimul Anna Kalimar si ca i-ar placea foarte mult sa scrie un roman. Lucrarile celor trei castigatori vor aparea la Editura Leda, care va lansa o colectie dedicata debuturilor unor autori romani si straini, si vor fi lansate la Targul de Carte Gaudeamus. Editura Leda, parte a Grupului Corint, a castigat concursul de proiecte organizat de Unicredit si Asociatia Catalist pentru publicarea si promovarea lucrarilor castigatoare in concursul de debut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă