Romania a atins un nivel considerabil de aliniere la acquis-ul comunitar in cele mai multe domenii, se arata in Raport. Cu toate acestea este nevoie de intarirea capacitatii administrative in vederea implementarii legislatiei adoptate. Evaluarea tristratificata a capacitatii Romaniei de a deveni membra a Uniunii Europene acopera toate cele 29 de capitole de aderare. Raportul analizeaza in detaliu fiecare dintre domenii si cuprinde evaluari pentru fiecare din ele. Cum numarul lor este extrem de mare, am ales doar cateva din cele mai importante stegulete verzi, galbene si rosii.
Stegulete verzi – OK pentru Europa
– Libera circulatie a bunurilor: Romania poate implementa acquis-ul in aria nearmonizata si in legislatia noii abordari sectoriale.
– Libera circulatie a persoanelor: Recunoasterea reciproca a calificarilor profesionale, libera circulatie a muncitorilor si coordonarea sistemelor de securitate sociala.
– Libertatea furnizarii serviciilor: Reglementarile din sectorul bancar, serviciile de investitii si piata de capital.
– Libertatea de miscare a capitalurilor: Deplina libertate de miscare a capitalurilor si platilor precum si a sistemelor de plati.
– Competitia: Zona Antitrust.
– Agricultura: Un numar limitat de aspecte.
Am mai bifat, printre altele, capitolele Energie, Uniune economica si monetara, Politica industriala, Intreprinderi mici si mijlocii, stiinta si cercetare, educatie, relatii externe, politica comuna externa si de securitate sau educatie si training.
Cartonase galbene – Grabiti-va!
– Libera circulatie a bunurilor: masuri orizontale si procedurale, precum si legislatia privind vechea abordare sectoriala.
– Libera circulatie a persoanelor: drepturi cetatenesti
– Libera circulatie a serviciilor: dreptul de a stabili servicii nefinanciare, protectia datelor personale.
– Libera miscare a capitalurilor: Legislatia impotriva spalarii banilor.
– Concurenta: Aplicarea reglementarilor privind ajutoarele de stat.
– Agricultura: Preocuparile privind calitatea, mecanismele comertului exterior, bunastarea animala, comertul cu animale si produse animale.
– Politica regionala si si coordonarea instrumentelor structurale: Legislatia muncii, sanatatea publica a dialogului social, Fondul Social European, cadrul legislativ si de monitorizare.
– Politica sociala si a locurilor de munca: Incluziunea sociala.
– Politica industriala: Privatizarea si restructurartea intreprinderilor.
– Justitie si Afaceri Interne: Politica de vize, protectia datelor, cooperarea politieneasca, lupta impotriva crimei organizate, cooperarea judiciara in dreptul civil si penal, lupta impotriva drogurilor si a spalarii banilor.
– Uniunea Vamala: capacitatea administrativa si operationala de a aplica legislatia vamala.
– Controlul financiar
Cartonase rosii – „Riscati sa mai stati un an”
Capitolul 1 – Libera circulatie a bunurilor: armonizarea deplina cu acquis-ul comunitar, precum si implementarea legislatiei trebuie realizate urgent pentru a asigura aplicarea unor proceduri de achizitii publice transparente si bazate pe principiile concurentei.
Capitolul 3 – Libertatea de circulatie a serviciilor: in ceea ce priveste sectorul asigurarilor auto, aplicarea redusa a regulilor cu privire la daunele catre terte parti si procentul considerabil de masini neasigurate cauzeaza probleme serioase.
Capitolul 5 – Dreptul societatilor comerciale: aplicarea redusa a actualei legislatii referitoare la protectia drepturilor de proprietate industriala si intelectuala datorata slabei capacitati administrative trebuie remediata urgent. Masuri sporite sunt necesare pentru finalizarea armonizarii legislative.
Capitolul 7 – Agricultura: pregatirile pentru agentiile de plati ale sistemului integrat de administratie si control trebuie accelerate dramatic. Eforturi considerabile sunt necesare de asemenea in sectorul veterinar, in mod special pentru imbunatatirea sistemului de control veterinar pe piata interna, realizarea eficienta a controlului bolilor la animale, asigurarea unui control sigur al encefalopatiilor spongiforme transmisibile si controlul subproduselor animale si aplicarea standardelor UE in domeniul sanatatii publice in sectorul veterinar.
Capitolul 10 – Impozitarea: capacitatea administrativa si de management generala trebuie imbunatatita. Trebuie accelerat urgent ritmul implementarii sistemelor IT interoperabile de impozitare.
Capitolul 21 – Politica regionala si coordonarea instrumentelor structurale: trebuie garantat un management sanatos al fondurilor de la Uniunea Europeana.
Capitolul 22 – Protectia mediului: in domeniul poluarii industriale sunt necesare eforturi semnificative pentru ca autorizatiile emise de administratiile locale si regionale agentilor economici care intra sub incidenta directivei de prevenire si Control Integrat al Poluarii sa fie conform standardelor. Capacitatea administrativa generala trebuie intarita.
Capitolul 24 – Justitie si afaceri interne: in primul rand, pregatirile pentru implementarea acquis-ului Schengen si gestionarea viitoarelor frontiere externe ale Uniunii trebuie accelerate semnificativ. Trebuie sa se clarifice sursele de finantare mobilizate pentru a raspunde cerintelor specifice de management la frontiera; trebuie imbunatatite in continuare capacitatea operationala in termeni de personal, formarea profesionala si echipamente. In al doilea rand, eforturile Romaniei de lupta practica impotriva coruptiei si a fraudei trebuie imbunatatite semnificativ. Legislatia existenta in domeniul luptei anticoruptie trebuie aplicata riguros, iar coruptia din structurile de aplicare a legii trebuie atacata ferm.