10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialConcedii forţate pentru siderurgiştii gălăţeni

Concedii forţate pentru siderurgiştii gălăţeni

În perioada 19 noiembrie-19 ianuarie 2011, pe platforma combinatului de la Galaţi va mai rămâne în funcţiune un singur furnal, iar 9.500 de angajaţi vor rămâne, prin rotaţie, acasă.

Dacă în urmă cu o jumătate de an administraţia combinatului dădea asigurări că în pofida căderii pieţei laminatelor ArcelorMittal Galaţi va supravieţui crizei fără mari sacrificii şi chiar va continua programele de investiţii, acum administraţia este nevoită să închidă unele capacităţi de producţie şi să trimită salariaţii în concediu forţat. „Şocul” care a determinat închiderea Furnalului nr. 3 a venit de pe una din pieţele tradiţionale, cea din Turcia, unde ArcelorMittal exportă o cantitate importantă de laminate. În încercarea de a acapara piaţa turcească, o companie turcească concurentă a scăzut preţul de comercializare a laminatelor, măsură pe care ArcelorMittal nu şi-ar permite-o pentru că ar însemna să exporte în Turcia sub preţul de producţie. Administraţia a confirmat reducerea producţiei, fără să ofere detalii. „ArcelorMittal Galaţi confirmă faptul că îşi va ajusta producţia din cauza condiţiilor de piaţă din regiune, în special o celor din Turcia. Pentru cel puţin două luni, începând din 19 noiembrie, Combinatul va opera cu un singur furnal”, a declarat purtătorul de cuvânt al combinatului, Dorian Dumitrescu. Nici investiţiile nu mai merg aşa de bine. Modernizările la Furnalul 5 ar fi trebuit finalizate în  ianuarie 2011, dar punerea în funcţiune fost amânată pentru iulie. 

Concediu de 20 de zile

Ca urmare a reducerii producţiei, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, toţi cei 9.500 de angajaţi ai combinatului vor fi trimişi în concediu pentru 20 de zile, prin rotaţie, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011. Anunţarea acestei măsuri a generat nemulţumirea sindicatelor, care tocmai se pregăteau să înceapă negocierea CCM. Potrivit liderului Sindicatului Solidaritatea, joi a avut loc o revoltă spontană a oţelarilor, iar vineri au întrerupt lucrul 150 de siderurgişti, aceştia fiind  nemulţumiţi de perspectiva trimiterii în concedii forţate.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă