La atatia ani dupa caderea regimului comunist, printul Gheorghe Sturdza umbla pe drumuri fara succes, deocamdata, pentru a recupera padurea aflata odinioara in proprietatea familiei. In judetul Neamt, padurea Sturdzestilor se intindea pe 27.000 de hectare.
Acum, realitatile post-comuniste au rotunjit aceasta cifra cu aproape 7.000 de hectare, pe care au fost improprietariti alti cetateni, pe baza de tabel, pentru ca au participat la razboi, de exemplu. Din acest motiv, locuitorii comunelor Ceahlau, Hangu, Grinties, Poiana Teiului, Borca si din Bicaz au dezvoltat psihoza fricii de mosierii care se intorc la pamanturile lor. Directia Silvica Neamt a contribuit, se pare, la initierea tensiunilor, cel putin asa reiese din declaratiile oficialilor implicati in medierea cazului. Marti, la Piatra Neamt a fost prezent printul Gheorghe Sturdza, pentru a inmuia inimile celor cu functii importante, dar si ale noilor mici proprietari, carora le-a explicat ca nu vine decat sa recapete o proprietate garantata din nou de Constitutie. A doua zi, miercuri, 8 martie, la Prefectura Neamt s-au adunat, nemultumiti, primarii comunelor afectate de solicitarea printului si secretarul orasului Bicaz, sa lamureasca situatia celor care deja au titluri de proprietate.
Stapani noi – stapani vechi
Subprefectul Vasile Sendrea a explicat primarilor din aceste comune ca nu se pune problema ca expropriatilor din 1948, care au fost improprietariti pe mosia Sturdza, sa li se anuleze titlurile de proprietate. „Oamenii care au fost improprietariti pe baza tabelelor de improprietarire vor fi stapani, in continuare, pe acele terenuri, care sunt de aproape 7.000 de hectare. Nici nu intra in discutie anularea titlurilor de proprietate. Nu trebuie pusi in opozitie proprietarii indreptatiti cu familia Sturdza, pentru ca nu se va intampla asa. Toti vor primi ceea ce au de primit”, a declarat Vasile Sendrea. „Este foarte bine sa se precizeze acest aspect, deoarece, pe noi, cei care ne-au indus in eroare sunt reprezentantii Directiei Silvice, care au afirmat ca stau in balanta titlurile de proprietate ale cetatenilor cu cele ale familiei Sturdza”, a mentionat Constantin Schiopu, primarul comunei Ceahlau.
„Nu vor sa dea niciunde”
Acuzatia la adresa Directiei Silvice a fost dezvoltata de subprefectul Vasile Sendrea. „Ei sunt de parere ca Romsilva este tot un fel de proprietar privat care considera ca, daca i-au fost luate suprafete, ar trebui sa i se reintregeasca patrimoniul, dar nu este tocmai asa”.
Acest punct de vedere a fost sustinut foarte clar si de Ilie Petre, juristul prefecturii, care a afirmat ca, in urma discutiei cu printul Gheorghe Sturdza, acesta a afirmat ca nu doreste sa mute oamenii de pe terenurile pe care le-au primit si ca va accepta sa primeasca suprafetele de teren acolo unde este posibil.
Daca trebuia descoperit un vinovat pentru situatia actuala, cei prezenti la aceasta intalnire l-au gasit destul de repede – Directia Silvica Neamt. „Eu am impresia ca reprezentantii Directiei Silvice nu vor sa dea terenurile nici celor care au dosarele la comisiile locale. Ei ne pun intr-o lumina proasta in fata oamenilor, de ne certam noi intre noi si ei isi fac treaba”, a mai sustinut Constantin Schiopu. „Nu vor sa dea niciunde. Domnilor primari, stiti foarte bine pozitiile pe care le sustin sefii de ocoale din comunele dumneavoastra, cand este vorba de eliberarea titlurilor de proprietate. Daca ar putea sa ia inapoi si ce au dat oamenilor pana acum…”, a afirmat prefectul de Neamt, Toader Mocanu.