19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialComuna Targusor va fi europeana... peste 15 ani

Comuna Targusor va fi europeana… peste 15 ani

In comuna Targusor au fost realizate in ultima vreme mai multe lucrari edilitare care au imbunatatit aspectul de ansamblu al celor doua localitati componente. A fost reparat caminul cultural din Targusor (construit in 1968), unde s-a introdus incalzire centrala, s-a schimbat acoperisul, s-au facut pardoseli de gresie si parchet, s-au montat lambriuri, usi si ferestre termopan si in zilele urmatoare va reintra in circuit, aici urmand sa se organizeze activitati din cele mai diverse. Tot la Targusor a fost reabilitata cladirea scolii, iar la Targusor si Mireasa s-a introdus iluminatul public. Cu toate acestea, primarul Iulian Birsan este foarte nemultumit. „Cea mai grea problema pentru noi este alimentarea cu apa potabila de la Mireasa, ne-a spus interlocutorul nostru. Cei 480 de locuitori ai satului au la dispozitie doar o cismea exterioara si cateva fantani de unde isi procura lichidul vital. Cu trei ani in urma am inceput aici constructia unei retele in lungime de 1,3 kilometri care ar fi rezolvat in buna parte nevoile cetatenilor. Dar dupa amenajarea statiei de captare activitatea a incetat din lipsa fondurilor. Acum am reluat saparea santurilor si speram sa ducem lucrarea la bun sfarsit”.
Si acesta nu este singurul necaz al primarului. Mai sunt de amenajat multe strazi si retele de canalizare, cladirea primariei si alte institutii publice asteapta sa fie reabilitate, lipsesc unele servicii de stricta utilitate, agricultorii nu au bani pentru modernizarea muncii lor si multe altele. De aceea Iulian Birsan este sceptic in ce priveste evolutia ulterioara a comunei.
„La 1 ianuarie 2007 vom intra si noi in Uniunea Europeana, este el de parere. Dar ne vor trebui, probabil, vreo 15 ani pana cand vom deveni si noi cu adevarat un sat european”.
Timpul va putea fi insa comprimat daca vor fi atrase fonduri din cat mai multe surse pe baza unor proiecte viabile, daca se vor crea facilitati pentru prezumtivii investitori straini, daca va fi schimbata vechea mentalitate conform careia „lasa ca merge si asa”. Locuitorii comunei Targusor au si ei dreptul, dar si obligatia de a fi de facto europeni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă