25.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialCompromiterea Codruței Kövesi: până unde și ce rol joacă oamenii serviciilor secrete...

Compromiterea Codruței Kövesi: până unde și ce rol joacă oamenii serviciilor secrete | OPINIE

La prima vedere, șefa DNA a fost doar victima unei răzbunări. Câțiva foști ofițeri MOSAD au fost angajați de un fost ofițer SRI să o compromită. Acesta ar putea fi, însă, doar unul dintre răspunsurile găsite de procurori după șase luni de când a început ancheta. 

Daniel Dragomir este eroul poveștii. El ar fi livrat circa un milion de euro firmei Black Cube, cu sediul la Tel-Aviv, unde a lucrat aproape zece ani și Meir Dagan, fost director al serviciului de spionaj israelian (MOSAD).
 
Locotenent-colonel și șef al sectoarelor informativ-operative din Direcția Generală a SRI, Dragomir trece în rezervă în 2013, cu mult înainte să împlinească 40 de ani. Retragerea lui din sistem este deocamdată neclară, a fost obligat să plece din cauza unor nereguli făcute, a fost trimis cu misiune, s-a săturat de munca lui, avea idealuri și le-a pierdut pe drum? Dragomir și soția lui, care provine tot din Serviciul Român de Informații (SRI), își fac pentru început o companie de comunicare și publicitate, bazându-se, pesemne, pe experiența acumulată în interiorul SRI. Sau poate chiar pe ajutorul unor oameni de acolo. Într-una dintre postările sale de pe Facebook vorbește, de pildă, despre interesul SRI de a se implica în campania refacerii imaginii Romtelecom, după ce compania a fost preluată de germani.
 
La începutul anului, procurorii militari de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) au propus reținerea lui Dragomir într-un dosar în care era cercetat pentru fapte care s-ar fi petrecut în perioada în care avea funcție de conducere în cadrul Serviciului Român de Informații. Procurorii anticorupție l-au acuzat că ar fi primit 460.000 de euro de la un libanez, partener de afaceri la Avicola Crevedia, căruia i-ar fi promis protecție și sprijin în fața Fiscului și în schimb ar fi fost răsplătit cu această sumă de bani, ascunsă într-o firmă nou-creată.
 
E posibil ca un ofițer de rang înalt al SRI să „ofere“ protecție unui afacerist străin fără știrea serviciului? Dacă da, înseamnă că structura nu are suficienți anticorpi. Dacă nu, înseamnă că omul a fost trimis la “pensie” în urma afacerii cu libanezul. Și, ca să se răzbune pentru dosarul făcut de procurorii anti-corupție, ar fi vrut să-i facă rău Codruței Kövesi. Nu cu mult timp în urmă, Dragomir a și anunțat de altfel că șefa DNA va ajunge la închisoare.
 
S-ar putea forma un sindicat din cei care vor să se răzbune pe șefa Direcției Naționale Anticorupție, dar e puțin probabil ca Dragomir să fi strâns banii în acest fel și, de asemenea, e puțin probabil ca Serviciul Român de Informații să nu știe ce face un fost angajat de-al său.
 
Există în toată această narațiune a compromiterii Codruței Kövesi amănunte care sugerează că miza nu era doar hărțuirea sau eliminarea ei din fruntea DNA, ci chiar pedepsirea ei prin informații care să demonstreze că ar fi făcut lucruri reprobabile, care să fie cercetate de propriii subordonați. Iar operațiunea numită „Tornado“ de foștii ofițeri de informații israelieni și români nu putea să înceapă și să se desfășoare fără sprijin din partea unor profesioniști activi ai serviciilor autohtone. Să fie aceeași bătălie între pro-occidentali și adversarii lor sau războaiele se dau pentru obținerea unor sfere din influență în politică și economie? Oricum ar fi, ceea ce se întâmplă sugerează slăbiciunea celui mai mare serviciu de informații din România, pericolul în care, poate, că se mai află Kövesi și beneficiul pe care îl obțin adepții curentului antioccidental.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

5 Idei de cină sănătoasă pentru seri ușoare

Ce ai mâncat la cină aseară? Dacă răspunsul este ceva în grabă, repetitiv sau care nu te-a impresionat, poate e momentul să schimbi ceva....

Sebastian Burduja: Am atras peste 13 miliarde de euro, fonduri nerambursabile

Ministrul Energiei transmite că România este în plină revoluție energetică Ministrul Sebastian Burduja a afirmat, în cadrul unei conferințe, că până la sfârșitul anului, vor...

Beneficiile implanturilor dentare pentru sănătatea orală și calitatea vieții

Te-ai gândit vreodată cum ar arăta viața ta dacă ai scăpa de cele mai mari complexe? Pentru mulți, dantura nu este tocmai un motiv...
Ultima oră
Pe aceeași temă