19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCompromis politic pe ruinele romane din Cluj-Napoca

Compromis politic pe ruinele romane din Cluj-Napoca

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a luat o decizie solomonica in privinta gropilor arheologice din centrul orasului. El a anuntat ca o parte din vestigiile arheologice vor fi acoperite cu nisip si pamant, iar o parte vor fi puse in valoare. Edilul doreste sa acopere ruinele romane cu o placa de sticla, iar vestigiile sa fie iluminate, astfel incat sa poata fi admirate de turisti si noaptea.
Solutia este agreata si de presedintele Comisiei Nationale de Arheologie, profesorul Mihai Barbulescu. El a declarat ca va fi pusa in valoarea curtea interioara pavata. Este vorba de o curte a unui edificiu care dateaza din cea de-a doua jumatate a secolului III si care avea in mijloc o fantana, iar pe margine porticuri cu coloane sculptate.
Barbulescu s-a opus vehement initiativei viceprimarului UDMR Janos Boros, care dorea sa acopere vestigiile romane cu nisip. El a afirmat ca in urma sapaturilor arheologice din acest an, istoricii au reusit sa obtina date suplimentare despre vechea cetate Napoca. Astfel, se pare ca zidul de incinta al orasului trecea pe sub actualele sedii ale Librariei Universitatii si Bancii Nationale a Romaniei. Dincolo de zid erau, insa, ridicate si alte case. Forul roman era construit undeva mai la nord, dincolo de biserica romano-catolica Sfantul Mihail. Sapaturile au inceput in anul 1994 si s-au incheiat definitiv in acest an.
Emil Boc doreste sa organizeze, saptamana viitoare, o dezbatere publica pe tema punerii in valoare a vestigiilor romane, iar apoi vrea sa organizeze si un conrus de proiecte. El a anuntat ca ar vrea ca solutiile propuse sa puna in valoare atat ruinele romane, cat si biserica romano-catolica „Sfantul Mihail”, ridicata la initiativa colonistilor sasi din vechiul Klausenburg, dar si statuia regelui roman al Ungariei, Matei Corvin, ridicata de fruntasii maghiari ai orasului la inceputul secolului al XIX-lea.
De asemenea, soclul statuii va fi renovat fara ca ea sa fie mutata de pe locul ei, ci doar acoperita cu o folie. Zonele verzi din Piata Unirii vor fi regandite, iar probabil o parte dintre copacii care inconjoara biserica vor fi taiati pentru ca edificiul sa poata fi pus in valoare.
Totodata, locul ruinelor romane acoperite cu pamant va fi marcat de dale de pavaj care vor avea o culoare diferita de cea a pavajului obisnuit din piata. Centrul orasului, adica Piata Unirii in intregime si jumatate din Bulevardul Eroilor, va fi transformat in zona pietonala.
Mai mult, primarul a spus ca decizia luata nu a tinut seama nici de considerente politice si nici de cele etnice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă