Iranul a lansat ieri manevre militare de anvergura cu tiruri de rachete in timp ce marile puteri discutau proiectul unei rezolutii pentru Consiliul de Securitate vizand programele nucleare si balistice ale Teheranului.
In contextul escaladarii tensiunilor legate de dosarul nuclear iranian, joi dimineata Teheranul a procedat la primele tiruri cu rachete balistice Shahab-3 cu fragmentatie la inceputul exercitiilor militare in care sunt implicate fortele terestre, aeriene si maritime ale Gardienilor revolutiei, armata ideologica a regimului iranian. Televiziunea publica a anuntat ca „rachete Shahab cu fragmentatie, capabile sa atinga o raza de actiune de peste 2.000 km, au fost lansate in desertul aflat in apropiere de Qom, la 120 km sud de capitala”. O astfel de racheta poate transporta 1.400 de dispozitive cu fragmentatie.
Generalul Yahya Rahim Safavi, comandantul Gardienilor revolutiei, anuntase anterior ca fortele sale vor proceda la tiruri cu rachete balistice Shahab-2 si Shahab-3 in cadrul manevrelor „Marele Profet II”. Rachetele Shahab-3 au o raza de actiune anuntata de iranieni de peste 3.000 km, putand atinge atat bazele americane din Golf, cat si Israelul si sudul Europei. Aceasta arma este utilizata pentru prima oara in timpul manevrelor si nu lansata individual in cadrul unor simple teste. Generalul Safavi arata ca manevrele iraniene sunt menite sa demonstreze „puterea si vointa tarii de a se apara in fata amenintarilor”.
Amplele exercitii militare intervin in contextul manevrelor navale impotriva proliferarii nucleare in Golf efectuate de SUA impreuna cu alte cinci state – Australia, Bahrein, Franta, Italia, Marea Britanie – in apropierea apelor teritoriale ale Iranului.
Dosarul nuclear iranian continua sa divizeze marile puteri la ONU, Rusia si China, ambele cu drept de veto in Consiliul de Securitate, fiind reticente in a sustine sanctiunile cerute de occidentali impotriva partenerului lor comercial iranian.
Bush „ar intelege” un atac israelian
„Jerusalem Post” relata ieri ca presedintele american George W. Bush ar fi declarat ca „ar intelege” un atac preventiv al Israelului asupra instalatiilor nucleare iraniene, in timp ce „Maariv” cita surse diplomatice potrivit carora presedintele francez Jacques Chirac ar fi discutat cu liderul de la Casa Alba pe tema dosarului nuclear iranian. Intrebat de Chirac daca Israelul ar putea ataca Iranul pentru a preveni dotarea acestuia cu arma nucleara, presedintele Bush ar fi raspuns ca „nu putem exclude aceasta varianta si, daca ar fi sa se intample, as intelege”.
Presiuni pentru inlocuirea premierului Siniora
Ministerul sirian de Externe a negat ieri orice intentie a Siriei de a „destabiliza Libanul”, a doua zi dupa declaratia Casei Albe care releva proiectele Damascului, Teheranului si Hezbollahului de rasturnare a guvernului libanez. SUA au afirmat ca dispun de dovezi din ce in ce mai numeroase privind aceste planuri si „exista indicii ca unul din obiectivele planului sirian este de a impiedica guvernul libanez sa aprobe statutul unui tribunal international care i-ar judeca pe cei implicati in asasinarea fostului premier Hariri”. Presiunile sunt din ce in ce mai puternice in Liban pentru inlocuirea guvernului Siniora de catre un cabinet de uniune nationala, ele fiind exercitate in principal de Hezbollah, aliatul Siriei si Iranului, tari situate pe „axa raului”. Seful Hezbollah, Hassan Nasrallah, ameninta marti ca va mobiliza strada daca majoritatea antisiriana, aflata la putere, nu accepta largirea actualului cabinet sau formarea unuia nou.