25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialComplexul "Brukenthal"are nevoie de investitii de cel putin doua milioane de...

Complexul „Brukenthal”are nevoie de investitii de cel putin doua milioane de euro

Dupa finalizarea operatiunii juridice de retrocedare a complexului de imobile „Brukenthal” din Sibiu va fi nevoie de lucrari urgente de restaurare si consolidare, evaluate la cel putin doua milioane de euro. Potrivit presedintelui Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), Klaus Johannis, Biserica Evanghelica intentioneaza sa initieze un amplu program de restaurare a imobilelor ramase mostenire de la fostul baron von Brukenthal si, de asemenea, sa modifice actualul sistem de finantare al activitatii in cadrul muzeelor.
In primul rand, reprezentantii comunitatii germane nu intentioneaza sa schimbe destinatia acestor imobile, dar vor sa modifice modul in care acestea sunt administrate si sa revalorifice locul acestor obiective de patrimoniu istorice si culturale in viata culturala si turistica romaneasca. „Am o parere foarte buna despre decizia de retrocedare a Muzeului "Brukenthal" si, chiar daca ea nu va avea efecte imediate, ne asteptam ca acestea sa apara cat mai curand in perioada urmatoare. Stiu ca acesta va ramane muzeu si chiar mai mult decat atat, stiu ca exista planuri serioase ca intreg complexul sa fie imbunatatit”, a declarat Klaus Johannis, care este primar al municipiului Sibiu si, totodata, lider al comunitatii germane din Romania.
Potrivit sursei citate, Biserica Evanghelica va schimba modul de finantare actual, iar principalele subventii pentru continuarea activitatii muzeului vor veni din surse private, asa cum se intampla in multe alte locuri ale lumii in cazul unor imobile private devenite muzee de mare interes cultural si turistic. „Trebuie sa renuntam la modelul socialist al culturii finantate exclusiv de la stat. Modelul prin care muzeele sunt finantate exclusiv de stat este falimentar. Orice muzeu mare din lume primeste subventii din partea statului, dar marea majoritate a fondurilor provin din resurse private. Si Biserica Evanghelica va cauta sponsori privati capabili sa contribuie la modernizarea Muzeului "Brukenthal"”, a adaugat Johannis.
Germanii se gandesc nu doar la imobilele ce alcatuiesc „Palatul Brukenthal”, ci si la fosta resedinta de vara a baronului, conacul si gra-dinile superbe din localitatea sibiana Avrig. Daca palatul – cunoscut astazi sub titulatura de Muzeul National „Brukenthal” – a mai beneficiat de-a lungul anilor de unele lucrari de restaurare si de consolidare, palatul de vara al baronului are nevoie urgenta de restaurare, mai ales ca timp de mai multi ani a adapostit un sanatoriu pentru boli profesionale. Acolo, reprezentantii comunitatii germane doresc sa initieze un program de restaurare si refunctionalizare a imobilelor din cadrul complexului si de refacere a imaginii originale a gradinii din jurul conacului.
„Vrem ca si acest complex sa fie refacut in spiritul pe care si l-a dorit baronul von Brukenthal si sa il repunem in circuitul turistic. Palatul va fi modernizat, iar parcul va fi refacut. Este nevoie de un antreprenor privat care sa suporte cheltuielile legate de transformarea unor camere in facilitati turistice, plus ca vor aparea o cafenea si un restaurant. Este nevoie de un finantator privat puternic pentru ca nu sunt sanse ca de la bugetul de stat sa vina sume consistente. Necesarul este estimat la mai multe milioane de euro, din care doua sunt vitale numai pentru reparatiile urgente. Banii trebuie adunati din surse private”, a mai spus presedintele FDGR.
Intentii mai vechi ale comunitatii germane prevedeau ca tot acolo sa fie amenajata si o sala pentru conferinte, dotata la nivel corespunzator pentru a putea gazdui si evenimente internationale. Ca si presedintele FDGR, si re-prezentantii Consistoriului Bisericii Evanghelice CA din Romania au anuntat deja ca, dupa oficializarea retrocedarii complexului imobiliar Brukenthal catre des-tinatarii sai testamentari, destinatia actuala a imobilelor – aceea de mu-zeu – nu va fi modificata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă