26.5 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCompetitiile de schi din Predeal, compromise

Competitiile de schi din Predeal, compromise

» Orasul Predeal nu va mai gazdui in sezonul 2008/2009 nici o competitie oficiala pe partiile din zona la snowboard si la nici una dintre disciplinele de schi – alpin, biatlon si fond. Uluitoarea veste am aflat-o de la Federatia Romana de Schi si Biatlon (FRSB) si a fost confirmata chiar de seful administratiei locale a urbei de pe Valea Prahovei.

Dupa mai bine de jumatate de secol de traditie in organizarea intrecerilor pe schiuri, Predealul, una dintre cele mai cunoscute si mai moderne statiuni pentru practicarea sporturilor de iarna din Romania – cu opt partii, dintre care trei omologate international (Clabucet Plecare, Subteleferic si Clabucet), cu grade de dificultate pentru toate gusturile si cu perspective de extindere care insumeaza aproximativ 10 kilometri – a iesit din circuitul competitional. Lipsa de comunicare dintre conducerea forului nostru de specialitate si actualul primar al statiunii Predeal este principalul motiv, nerecunoscut insa de nici una dintre partile implicate, care a condus la aceasta situatie critica.

Daca va continua, razboiul nedeclarat al orgoliilor nu va avea decat un singur rezultat: ingroparea schiului de performanta romanesc, si asa in declin in ultimii ani, dar si crearea unei stari extrem de tensionate intr-un moment in care lucrurile ar trebui sa stea altfel.
Din pacate, neintelegerile dintre cele doua tabere au inceput tocmai in momentul in care Romaniei, mai exact microregiunii Valea Prahovei, i-a fost incredintata editia de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013. Adica tocmai cand toti cei care au tangente cu sporturile de iarna, de la administratiile locale, conducerile federatiilor de resort, Agentia Nationala pentru Sport, Comitetul Olimpic si Spor-tiv Roman si, nu in ultimul rand, Guvernul, vor trebui sa colaboreze lasand la o parte orice aversiuni sau discrepante politice.

» Politica pare a sta la baza problemelor de pe partiile de schi din Predeal. si asta, pentru ca relatiile dintre reprezentantii Federatiei Romane de Schi si Biatlon si cei ai Primariei Predeal au devenit tensionate dupa alegerile locale din primavara. O explicatie este aceea ca federalii au fost si sunt in relatii de colaborare stranse cu Liviu Cucos, cel care a pierdut cursa electorala pentru sefia Primariei Predeal in fata lui Ionel Goidescu.

Razboi rece in care ambele parti isi declara bunele intentii
Cum se intampla de cele mai multe ori in astfel de situatii, sefii ambelor parti considera ca au facut totul pentru o buna colaborare, aruncand vina de la unul la altul pentru lipsa de comunicare. "Am disponibilitate suta la suta pentru orice fel de colaborare cu Federatia de Schi. Mai mult, n-am refuzat niciodata nici o competitie pe care au vrut s-o organizeze. Problema este ca nu am primit nici o cerere oficiala de la Federatie pentru a gazdui vreun concurs in sezonul 2008-2009.

Pana acum, domnii de la Federatie n-au binevoit sa  vina la nici o discutie cu noi, in conditiile in care raporturile dintre Primaria Predeal si forul roman de schi sunt de cooperare, nu de subordonare. Daca federalii au programat concursurile oficiale in alta parte, a fost alegerea lor, dar va asigur ca in Predeal vor fi competitii la fel ca in fiecare an, daca nu mai multe", a precizat Ionel Goidescu, primarul orasului Predeal.

Invitatie speciala
De cealalta parte, Constantin Arghiropol, secretarul general al FRSB, nu si-a ascuns nemultumirea ca a fost nevoit sa renunte la Predeal ca gazda a unor importante competitii nationale si internationale si a acuzat lipsa de interes a actualului primar pentru intrecerile de schi. "I-am invitat pe reprezentantii municipalitatii din Predeal, ca, de altfel, pe toti ceilalti colaboratori mai vechi ai nostri de la administratiile locale de pe Valea Prahovei, la discutii pentru a stabili calendarul competitional pentru sezonul care va incepe. Acestia nu numai ca nu au raspuns invitatiei si nu au participat la nici una dintre reuniunile pentru distribuirea concursurilor, dar nici macar nu au incercat sa ia legatura cu noi in vreun fel.

 

Daca in anii trecuti am organizat 90 de suta din concursuri la Predeal, acum am fost nevoiti sa le mutam pe toate in alte parti. De pilda, a trebuit sa cerem Federatiei Internationale sa permita ca etapa de Cupa Europei la schi alpin, care patru ani consecutivi s-a tinut in conditii excelente la Predeal, sa se desfasoare anul acesta la Sinaia sau Azuga. In mod normal, noul primar ar fi trebuit ca in momentul in care a venit la conducerea administratiei locale sa-si arate disponibilitatea pentru discutii si pe marginea proiectelor Federatiei, aflate deja in derulare in zona Predeal, care nu pot fi duse la bun sfarsit daca nu exista o colaborare intre noi", a spus Arghiropol, precizand de asemenea ca are toata deschiderea pentru colaborarea cu administratia locala. "Daca solutia pentru dialog este o invitatie personala, atunci il voi contacta personal pe domnul primar pentru a stabili intrevederea."

Cand doi se cearta, pierde schiul de performanta
In ciuda declaratiilor de bunavointa maxima a ambelor parti, certitudinile sunt triste pentru schiul de performanta de la noi: in acest sezon nu sunt programate nici un fel de competitii oficiale la Predeal, iar proiectul de revigorare a schiului de performanta la nivel national a intrat la "conservare". Cateva dintre reperele acestui plan abandonat, cel putin pentru moment, sunt construirea unui complex de sarituri cu schiurile cu o trambulina de 130 m pe Valea Polistoacei (langa Predeal), care sa poata gazdui un concurs de Cupa Mondiala in 2011, amenajarea bazei de biatlon de pe Valea Rasnoavei, unde sunt programate a se desfasura Campionatele Europene de biatlon din 2012 si, nu in ultimul rand, infiintarea unui Centru national de pregatire pentru schi alpin, probele de slalom urias si special.

Toate partiile din Predeal, in administrarea primariei
Premisele privind viitorul practicarii schiului de performanta in zona Predeal par sumbre, dar edilul statiunii a tinut sa dea toate asigurarile ca va fi mai bine ca pana acum in ceea ce priveste dezvoltarea acestui sport in aria sa de activitate. "Interesul nostru pentru dezvoltarea schiului este urias. De acum inainte, noi ne vom asuma atat raspunderea pentru organizarea activitatii pe partii, cat si pentru intretinerea acestora. Avem in vedere inclusiv partea de competitii, pentru ca punem accent pe sustinerea sportului de performanta", a spus primarul Ionel Goidescu, constient ca a gazdui o intrecere internationala de anvergura, care nu poate fi organizata decat prin intermediul federatiei romane de specialitate, inseamna a creste cota orasului si implicit a aduce mai multi turisti.

Cele mai citite

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

Aproape 3.000 de cetăţeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera în primele 8 luni

Cele mai tranzitate frontiere au fost cea cu Ungaria, peste 12 milioane de persoane și cu Bulgaria, aproape 7 milioane de persoane O analiză a...
Ultima oră
Pe aceeași temă