Selecţionata judeţeană de juniori B a Clujului este formată, aproape în totalitate, din jucători de la CFR şi Universitatea Cluj.
Sub egida Federaţiei Române de Fotbal, în fiecare an este organizată o competiţie naţională de juniori. În premieră, în acest sezon a fost organizat şi un turneu rezervat juniorilor în vârstă de 15 ani. Începută în toamnă, competiţia a ajuns în faza a doua a grupelor, care se va disputa în luna martie. Acolo au ajuns 24 de echipe şi, după terminarea partidelor tur-retur, se vor califica în sferturile de finală câştigătoarele din cele şase grupe, plus cele mai bine clasate două echipe de pe locurile secunde.
În această fază a competiţiei speră să fie prezentă şi selecţionata judeţului Cluj. Antrenată de Simion Baciu, în acelaşi timp şi tehnician al grupei 1995 din cadrul clubului CFR Cluj, echipa clujeană este formată, în majoritatea ei, din juniori ai CFR-ului şi ai celeilalte echipe din Cluj, Universitatea. „Lotul este format din 22 de jucători, dintre care 14 sunt de la CFR şi, dintre aceştia, şapte sunt titulari”, spune cu mândrie selecţionerul micilor fotbalişti.
Păun, vedeta echipei
Simion Baciu speră ca eforturile sale să îi fie întoarse de către actualii jucători pe viitor, atunci când ar trebui să fie adversari în duelurile dintre „U” şi CFR la partidele de seniori din cadrul primei ligi. „La noi în echipă este un atacant, Adrian Păun, care va ajunge foarte repede în prima echipă la CFR Cluj. Alături de el mai poate fi menţionat Gabriel Bucă, iar de la „U” merită amintiţi Rareş Gândea şi Bogdan Dulap. Pe viitor, de ce nu, sper să-i văd într-un duel CFR-„U” Cluj la echipa mare. Cele mai mari şanse să promoveze cât mai rapid le are Adi Păun.
Este fotbalist de lot naţional, iar la selecţionata judeţeană este căpitanul echipei. Este un jucător cu nişte calităţi extraordinare şi a fost remarcat chiar de către reprezentanţii celor de la Bayern München, Mainz sau Olympique Marseille, formaţiile contra cărora am jucat mai multe meciuri amicale. Am fost acolo doar cu grupa mea de la CFR Cluj, nu cu selecţionata judeţeană, pentru că, din păcate, nu ne permitem astfel de turnee. E de ajuns că federaţia plăteşte salariul antrenorilor şi ne asigură patru rânduri de echipamente şi 20 de mingi pentru acest campionat naţional.
În schimb, AJF Cluj ne ajută cu plata chiriei bazei Ardealul, unde ne disputăm meciurile de acasă, cu plata transportului la partide, dar şi cu masa jucătorilor”, a mai spus selecţionerul echipei judeţului Cluj. Câştigătoarea acestei competiţii, copiată de către federaţie din Germania şi Elveţia, acolo unde a avut mare success, va fi premiată cu un cantonament în străinătate.
Era digitală, adversarul copiilor
Tehnicianul Simion Baciu spune că nu acest premiu trebuie să fie cel mai important pentru copii, ci pregătirea acestora pentru a face pasul spre fotbalul de performanţă. „Vârsta aceasta, de 15 ani, este una foarte importantă pentru ei. Nu trebuie sacrificaţi pentru performanţă. În general, cei mai mulţi dintre copii se lasă de fotbal în perioada asta. Au decepţii atunci când nu câştigă un meci, nu au încredere în ei şi trebuie să ştim să lucrăm cu ei. Trebuie să înveţe jocul, să le dezvoltăm clarviziunea, să-i disciplinăm, pentru că sunt copii rebeli, să-i învăţăm să fie preocupaţi de joc. Clar că îmi doresc să ajung până în finală, dar nu câştigul este primordial la această vârstă”, atrage atenţia fostul jucător al CFR-ului.
Simion Baciu a făcut parte din echipa feroviară care a promovat în Divizia B în 2002, dar o accidentare l-a scos din circuitul fotbalistic. „Atunci, domnul preşedinte Mureşan şi domnul Paszkany mi-au propus să mă ocup de juniorii de la CFR. A fost foarte greu, pentru că majoritatea mergea la Universitatea Cluj, dar, peste timp, am reuşit să atragem copiii şi la CFR. Este foarte greu să mai vină copiii acum la fotbal, o dată cu apariţia calculatoarelor. Nu se compară cu perioada de dinainte de Revoluţie, atunci când era o afluenţă mare a copiilor către fotbal. Oricum, poate cu excepţia noastră şi a celor de la „U” Cluj, condiţiile de pregătire a juniorilor în ţară sunt foarte proaste. Nu există terenuri, interes, răbdare, asta şi din cauza nivelului de trai din ţara noastră. Este o diferenţă imensă între fotbalul nostru juvenil şi cel din Germania, de pildă”, a concluzionat Baciu, un antrenor ajuns acum la 43 de ani.
Reînfiinţarea echipei secunde
Atât CFR Cluj cât şi Universitatea Cluj, au decis, în ultimul an, să renunţe la echipa secundă a clubului. Astfel, jucătorii care nu au fost promovaţi la prima echipă ori au fost vânduţi, ori s-au lăsat de fotbal. „Sigur că implică nişte costuri menţinerea echipelor secunde, dar a fost o decizie greşită renunţarea la ele. Este nevoie de o echipă unde să evolue¬ze jucătorii între 18 şi ¬21-22 de ani înainte să facă pasul spre prima echipă. Uitaţi-vă la Traore ce bine i-a prins acel an în Divizia C. Acolo a progresat foarte bine, iar acum este printre cei mai buni atacanţi care evoluează în Liga I”, a spus selecţionerul echipei judeţene de juniori B, Simion Baciu.