Angajatorii românii anticipează că își vor mări echipa în următorul trimestru, prognoza fiind una optimistă, la nivelul celei din trimestrul patru al anului 2008, conform unui studiu al companiei Manpower.
Cele mai multe posturi vor fi în industria prelucrătoare, comerț și construcții. Astfel, angajatorii români raportează o Previziune Netă de Angajare (diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a numărului de angajări și procentul celor care prevăd o scădere în firma lor) de +16%, fiind prognoza cea mai optimistă privind angajările din cele 24 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa cuprinse în analiză. “O previziune netă de angajare de +16%, chiar dacă 67% din cei chestionați nu au în vedere nici o schimbare a numărului total de angajați, este un semnal optimist.
Este o valoare apropiată nivelului din trimestrul patru al anului 2008. De exemplu, în unele trimestre din 2013 și 2014 procentul angajatorilor care nu preconizau să-și redimensioneze echipa în nici un fel era mult mai mare, depășind uneori 80%, astfel încât piața muncii a stagnat. Nu putem însă preciza câte noi locuri de muncă vor fi astfel create în trimestrul IV, deoarece studiul nu întreabă angajatorii care este amploarea redimensionării forței de muncă. Însă tendința pe care o observam în practică este ca angajările să se facă atunci când există certitudinea unei nevoi sau comenzi, nu în eventualitatea acesteia”, a precizat, pentru „România liberă“, Corina Gonțeanu, director de marketing și comunicare ManpowerGroup România.
Regiunea Nord-vest (Maramureș, Sălaj, Cluj, Bihor și Satu Mare) are cea mai bună prognoză, respectiv o previziune netă de angajare de 14%, la polul opus aflându-se regiunea sud-vest, cu o previziune de 2%. București-Ilfov își păstrează ritmul de angajare constant, cu o previziune netă de 12%.
Mădălina Popescu, director general Pluri Consultants, este de o altă părere: “Există o tendință ușoară de creștere, dar suntem încă la jumătate din numărul de posturi aflate în recrutare în 2008. Mai avem mult de recuperat din perioada de creștere 2006-2008. Însă Bucureștiul va rămâne numărul 1 în ceea ce privește angajările, fiindcă aici există o dinamică a pieței muncii. Marea industrie din nord și nord-vest disponibilizează personal. Mă refer la furnizorii de piese auto, care au fost prea optimiști și au mizat pe o creștere prea mare a pieței. Cele mai puține angajări se fac în Oltenia, Muntenia de Sud și Dobrogea.
Atât Mădălina Popescu, cât și Corina Gonțeanu spun că cei mai căutați sunt cei care lucrează în producție: operatori, ingineri etc. Directorul general Pluri Consultants detaliază, arătând că, de exemplu, în domeniul asigurării calității, un specialist câștigă 600-800 de euro/lună dacă lucrează în industria auto și până la 2.000 de euro/lună dacă își desfășoară activitatea în industria farmaceutică. De asemenea, un inginer debutant are un salariu net minim de 700-800 de euro, comparativ cu 300-400 de euro cât încasau în urmă cu câțiva ani. “Însă, în medie un simplu inginer câștigă între 1.000 și 1.200 de euro/lună. Și salariile celor din logistică au crescut, un manager încasând circa 2.000 de euro”, spune Mădălina Popescu.