UPDATE: Primarul interimar al Capitalei, Bogdan Sava, a vorbit, miercuri, despre lucrările din zona Eroilor şi a precizat că o prioritate este repunerea în funcţiune a zonei şi a precizat că termenul impus constructorilor este data de 15 ianuarie, potrivit Digi24.
„Prioritar nu sunt sancţiunile, ci punerea în funcţiune a zonei de către antreprenori”, a precizat Sava.
Mai mult, primarul interimar a subliniat că a cerut celor care se ocupă de acest proiect să lucreze inclusiv de sărbători, pentru a remedia problemele şi le-a impus ca termen data de 15 ianuarie, precizând că după această dată, vor fi aplicate penalităţi. Pe de altă parte, constructorii au precizat că zona ar putea fi pusă în funcţiune în 22 martie.
„Nu sunt de acord cu data de 22 martie”, a mai spus Bogdan Sava.
Întrebat de jurnalişti cum ar caracteriza comunicarea cu constructorii, el a precizat că este „dezastroasă”.
––
Comitatul pentru Situaţii de Urgenţă a analizat, miercuri, situaţia lucrărilor din zona Eroilor, unde în 12 decembrie s-a surpat drumul din cauza lucrărilor de extindere a magistralei de metrou, informează Mediafax.
Şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a fost convocată de prefectul Capitalei, Paul Petrovan, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, pentru a discuta despre situaţia lucrărilor de refacere a drumului surpat din zona Eroilor.
Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a declarat, înainte de începerea şedinţei, că vrea să afle de ce constructorul a transmis că de sărbători s-ar putea să nu lucreze pentru refacerea drumului şi punerea în siguranţă a zonei, care ar permite şi revenirea în locuinţe a persoanelor evacuate.
„Soluţia pentru cei evacuaţi, deocamdată, este una de compromis, şi vreau să aflu de ce, pentru că sunt sărbători şi pentru aceştia. Constructorul a transmis că de sărbători s-ar putea să nu lucreze, lucru pe care nu-l înţeleg şi o să fie şi sancţiuni”, a spus Răzvan Sava.
Primarul a precizat că lucrările de repunere în siguranţă a zonei sunt întârziate şi din cauză că „sunt unii care nu-şi îndeplinesc datoria”.
Potrivit primarului Răzvan Sava, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă se întruneşte pentru a afla în mod oficial care este stadiul reparaţiilor, în condiţiile în care reprezentanţii contructorilor au spus că vor veni în cel mai scurt timp cu un proiect cu termene clare.
Citeşte şi: Lucrările la metrou avariază reţeaua de apă din zona Eroilor
Răzvan Sava precizat duminică, într-o conferinţă de presă, că oamenii din zona afectată locuiesc în continuare în chirie, pe cheltuiala constructorului sau la rude, afirmând că până nu vor putea fi garantate condiţiile de siguranţă, aceştia nu se pot întoarce la casele lor.
Metrorex a arătat, într-un comunicat de presă, că în calitate de beneficiar al lucrărilor de metrou aferente Magistralei 5, monitorizează în permanenţă, împreună cu consultantul, situaţia din teren, iar la întâlnirea din 21 decembrie s-au stabilit mai multe măsuri.
Astfel, executantul trebuie să întocmească şi să transmită un raport zilnic către Metrorex și consultant cu privire la lucrările de la stația Eroilor 2, iar toate măsurile întreprinse să fie comunicate și la Inspectoratul de Stat în Construcții.
„Executantul prezintă graficul de implementare, conţinând acţiunile de întreprins până la finalizarea lucrărilor de consolidare și punerea în siguranţă a zonei şi a imobilelor de la staţia de metrou Eroilor 2, precum şi reluarea ciculaţiei în zonă”, potrivit măsurilor stabilire.
În cadrul întâlnirii a fost prezentat şi un calendar de acţiuni şi au fost prezentate lucrările deja efectuate şi a celor care vor fi executate în perioada următoare, printre care consolidarea terenului din zona Eroilor, consolidare şi punere în siguranţă a canalului colector.
Antreprenorul a făcut, în 15 decembrie, expertizarea clădirilor din zona Eroilor afectate de suprarea şoselei, urmând ca, după stabilizarea tasărilor, determinată de consolidarea terenului, să se facă o nouă expertiză care să stabilească dacă este necesară consolidarea acestora.
„În cazul în care se va concluziona necesitatea consolidării, se va proiecta, verifica şi viza de către un expert tehnic atestat MLPAT, după care se va trece la execuţia lucrărilor”, potrivit Meterorex.
În 12 decembrie, după surparea şoselei, au fost evacuaţi 14 adulţi şi trei copii din imobilele afectate. Antreprenorul a asigurat cazarea, patru dintre cei evacuaţi fiind cazaţi la un hotel. Ceilalţi locatari evacuaţi au refuzat cazarea la hotel şi au mers la cunoscuţi, a precizat sursa citată.
Metrorex a mai arătat că, în prezent, situaţia este stabilă şi nu au mai fost înregistrate tasări.
Problemele pe bulevardul Eroilor şi pe bulevardul Eroilor Sanitari din Bucureşti au apărut pe 12 decembrie, când terenul s-a surpat din cauza lucrărilor făcute pentru extinderea magistralei de metrou, existând riscul de prăbuşire a şoselei. Incidentul a fost semnalat de firma care face lucrări de modernizare şi extindere la metrou, iar circulaţia în zonă – unde se află mai multe vile – a fost închisă.
Primăria Capitalei a anunţat, pe 13 decembrie, că restricţiile de circulaţie în zona Eroilor vor fi menţinute pentru cel puţin 30 de zile şi că 14 locatari din zona Eroilor şi-au părăsit locuinţele, întrucât există „risc asupra structurii de rezistenţă” a imobilului în care locuiesc.
Citeşte şi: Cine va suporta costurile reparării infrastucturii în zona Eroilor
Potrivit aceleiaşi surse, costurile pentru refacerea infrastructurii, inclusiv a celei subterane, în zona Eroilor, unde s-a surpat terenul din cauza lucrărilor la metrou, vor fi decontate de constructor, asocierea Astaldi (Italia) – FCC Construccion (Spania) – Delta ACM (Romania) – AB Construct (România).