Membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor au decis, marţi, să respingă cererile de extindere a urmăririi penale şi de încuviinţare a percheziţiei informatice în cazul fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi, potrivit Mediafax.
Deputaţii din Comisia juridică s-au pronunţat, prin vot secret, asupra cererilor de extindere a urmăririi penale şi de încuviinţare a percheziţiei informatice în cazul deputatului PDL.
Astfel, 11 deputaţi au votat că nu sunt de acord cu extinderea urmrării penale, iar 9 s-au pronunţat în favoarea solicitării în acest sens.
În ceea ce priveşte încuviinţarea percheziţiei informatice, au fost 14 voturi împotriva cererii şi 7 „pentru”.
Şedinţa Comisiei juridice s-a desfăşurat cu uşile închise, în absenţa Monicăi Iacob Ridzi.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat, în februarie, Camerei Deputaţilor, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Iacob Ridzi Monica Maria.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat, în 9 februarie, procurorul general al României să solicite Parlamentului urmărirea penală, iar ministrul Justiţiei să ceară încuviinţare percheziţiei informatice în cazul fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi infracţiuni la legea contabilităţii.
În 10 februarie, Ministerul Justiţiei (MJ) informa că a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor o adresă a procurorilor anticorupţie care cereau încuviinţarea unei percheziţii informatice în dosarul vizând-o pe Monica Iacob-Ridzi.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat procurorul general, Codruţa Kovesi, pentru a solicita Parlamentului României – Camera Deputaţilor, în baza dispoziţiilor articolului 109 alineatul 2 din Constituţia României, articolului 12 şi articolului 19 din Legea 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei nr.270/10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, urmărirea penală faţă de Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului, în prezent deputat, se arăta într-un comunicat al procurorilor.
Fostul ministru al Tineretului este acuzat într-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în formă continuată.
Prejudiciul în acest dosar este de 100.000 de lei, creat în urma achiziţionării de către MTS a unor produse electronice, printre care şi laptopuri, un frigider, au declarat surse judiciare.