UPDATE: Dezbaterea în plen și votul final pe cele două rapoarte ale Comisiei juridice privitoare la ridicarea imunității parlamentare a deputaților Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu vor avea loc miercurea viitoare, a anunțat, miercuri, secretarul Camerei Deputaților, Niculae Mircovici, după ședința Biroului permanent.
„Miercuri, de la ora 10,00 la 13,00, dezbaterea în plen pe problemele înscrise pe ordinea de zi. De asemenea, de la ora 12,00 până la 13.00, dezbaterea rapoartelor Comisiei juridice privindu-l pe domnul deputat Ion Oltean și pe domnul deputat Teodorescu privind cererea de ridicare a imunității. La ora 13,00 va începe votul final pe problemele care sunt cuprinse pe ordinea de zi, iar după terminarea votului final va fi votul cu bile. Vor fi două voturi cu bile pentru cele două rapoarte ale comisiei pentru cei doi deputați”, a spus Mircovici, care a precizat că joi va mai fi o ședință a Biroului permanent a Camerei Deputaților.
„”În cursul zilei de astăzi — probabil până mîine — Biroul permanent va primi rapoartele Comisiei juridice pentru cele două cazuri. Deci președintele Comisiei juridice atât ne-a informat — despre faptul că sunt în finalizare. Procedura la nivelul Comisiei juridice s-a realizat și probabil că până mâine, la ședința Biroului permanent, vom avea rapoartele Comisiei pe cele două cazuri, care vor fi votate miercurea viitoare”, a explicat Niculae Mircovici.
UPDATE: Comisia Juridică a avizat pozitiv cererea DNA de arestare a deputatului Cătălin Teodorescu.
El a fost audiat în Comisie peste 20 de minute.
La sosirea în Comisia juridică, deputatul a refuzat să facă declaraţii, afirmând că va face mai multe precizări la finalul şedinţei. Cătălin Teodorescu a venit în Parlament la ora 9.00, pentru a-şi studia dosarul, înaintea audierilor din Comisia juridică, conform Mediafax.
UPDATE: Comisia Juridică din Camera Deputațior a avizat pozitiv, miercuri, arestarea deputatului Ioan Oltean.
UPDATE: Ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaților, în care urmează să se dea rapoarte cu privire la cererile DNA de arestare preventivă a aleşilor Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu a început, scrie Agerpres.
Cei doi deputați au fost invitați la comisie pentru a își spune punctele de vedere. Ei au fost prezenți de miercuri dimineață în Palatul Parlamentului pentru a-și consulta dosarele.
Comisia va discuta mai întâi cererea care îl privește pe Ioan Oltean, iar apoi pe aceea referitoare la Cătălin Teodorescu.
–-
Comisia Juridică din Camera Deputațior decide, miercuri, dacă aprobă cererile DNA în cazurile aleșilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, urmăriți penal în dosarul despăgubirilor frauduloase de la ANRP.
Apoi, plenul Biroului Permanent al Camerei Deputaților se va reuni, pentru a analiza raportul Comisiei Juridice și pentru a decide dacă votează favorabil cererile procurorilor anticorupție.
La data de 17 iunie 2010, deputatul Cătălin Teodorescu, atunci membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire afaceristului Mihai Rotaru.
Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, și totodată a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani ( Mihai Rotaru -nn).
Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.
Afaceristul Mihai Rotari, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei, echivalentul a aproximativ 25 milioane euro, cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27 noiembrie 2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de opt ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță.
De asemenea, DNA a mai arătat că deputatul Ioan Oltean, care avea relații cointeresate cu cesionarul Mihai Rotaru și cu președinta ANRP ( Crinuța Dumitrean), a intervenit la șefa comisiei, pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea lui Rotaru. În schimb, afaceristul i-a dat lui Ioan Oltean mită în valoare de 600.000 euro, pe care deputatul i-a primit în incinta unei biserici.