20.9 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialComisia Europeanฤƒ: โ€žEvenimentele din ultima perioadฤƒ ne-au zguduit รฎncrederea"

Comisia Europeanฤƒ: โ€žEvenimentele din ultima perioadฤƒ ne-au zguduit รฎncrederea”

„În ultimele trei sฤƒptฤƒmâni, evenimentele excepลฃionale din România au fost o sursฤƒ de îngrijorare majorฤƒ pentru Comisie ลŸi pentru Uniunea Europeanฤƒ”, a declarat preลŸedintele CE, Jose Manuel Barroso, înaintea celui mai dur raport de ลฃarฤƒ întocmit pentru România începând din 1997 încoace. Practic, pentru prima datฤƒ, Comisia Europeanฤƒ pune la îndoialฤƒ angajamentul României faลฃฤƒ de respectarea statului de drept ลŸi a principiilor fundamentale, precum ลŸi faลฃฤƒ de criteriile de la Copenhaga, condiลฃiile fundamentale pentru a fi un stat membru UE. În ciuda declaraลฃiilor fฤƒcute de ministrul Justiลฃiei, Titus Corlฤƒลฃean, care a spus ieri cฤƒ vina pentru acest raport o poartฤƒ „guvernele lui Traian Bฤƒsescu”, precizฤƒrile oficialilor europeni aratฤƒ totuลŸi  un lucru evident: dacฤƒ nu ar fi existat acลฃiunile USL din ultima perioadฤƒ, am fi avut, probabil, cel mai favorabil raport pe justiลฃie din ultimii cinci ani.

 

Ministrul Justiลฃiei, Titus Corlฤƒลฃean, a lansat ieri o diversiune încercând sฤƒ dea vina pentru raportul catastrofal pe „guvernele lui Traian Bฤƒsescu”, pentru cฤƒ raportul ar fi avut în vedere progresele realizate în ultimii cinci ani, iar fostul ministru Chiuariu l-a calificat pe Barroso drept un „politruc” care a transformat raportul într-un „manifest” pentru cฤƒ ar fi separat, „pentru prima oarฤƒ”, raportul politic de cel tehnic. În realitate, Chiuariu a dezinformat în mod deliberat, dupฤƒ cum bine ลŸtie: cel puลฃin din 2008, Comisia redacteazฤƒ douฤƒ rapoarte, unul cu o mai mare încฤƒrcฤƒturฤƒ politicฤƒ ลŸi unul tehnic, mai voluminos – anul acesta, chiar de douฤƒ ori mai mare -, în care analizeazฤƒ progresele ลŸi regresele în atingerea celor patru obiective de referinลฃฤƒ (benchmark-uri) stabilite prin Mecanismul de Cooperare ลŸi Verificare. Ceea ce l-a deranjat pe Chiuariu este cฤƒ raportul tehnic detaliazฤƒ fฤƒrฤƒ urmฤƒ de îndoialฤƒ progresele realizate în reforma justiลฃiei în ultimii cinci ani, invalidând în acest fel teza USL exprimatฤƒ de Corlฤƒลฃean, potrivit cฤƒreia „este eลŸecul lui Bฤƒsescu” ลŸi al „guvernelor sale”. De fapt, raportul pe 2008, când Chiuariu era ministru, a fost cel mai prost din aceลŸti cinci ani  ลŸi a fost marcat de apariลฃia, pentru prima oarฤƒ, în The Economist, a concluziilor devastatoare ale echipei de experลฃi trimiลŸi la BucureลŸti, concluzii pe care responsabilii Comisiei le-au atenuat considerabil în „raportul politic”.

Or, chiar ลŸi raportul tehnic pe anul acesta conลฃine urmฤƒtoarea apreciere: „O serie de decizii luate de Parlament ลŸi de Guvern în sฤƒptฤƒmâna începând cu 2 iulie au ridicat îngrijorฤƒri serioase privind respectul independenลฃei justiลฃiei ลŸi a statului de drept în România. Aceste decizii au pฤƒrut cฤƒ încearcฤƒ în mod deliberat sฤƒ îndepฤƒrteze controalele Consti-tuลฃionale reale asupra deciziilor politice. Printre acestea se numฤƒrฤƒ limitarea puterii Curลฃii Constituลฃionale, înlocuirea de funcลฃii pentru câลฃiva funcลฃionari de rang înalt ลŸi schimbฤƒri ale regulilor privind referendumul. Câteva din aceste decizii au fost contrare prevederilor consti-tuลฃionale. Aceste evenimente au fost însoลฃite de presiuni asupra unor magis-traลฃi”. Abia dupฤƒ acest citat începe analiza pe fiecare dintre cele patru obiective.

Ar fi fost bine dacฤƒ n-ar fi atât de rฤƒu

Dacฤƒ în ultimele douฤƒ luni USL ลŸi Guvernul Ponta nu ar fi atacat ลŸi încฤƒlcat sistematic principiile statului de drept ลŸi independenลฃa justiลฃiei, am fi avut raportul cel mai favorabil dintre toate rapoartele elaborate în ultimii cinci ani de dupฤƒ aderarea la Uniunea Europeanฤƒ, în care România a fost monitorizatฤƒ în cadrul Mecanismului de Cooperare ลŸi Verificare (vezi toate rapoartele de pe pagina Comisiei Europene).

Activitatea ลŸi rezultate obลฃinute de instituลฃiile implicate în înfฤƒptuirea actului de justiลฃie – Direcลฃia Naลฃionalฤƒ Anticorupลฃie, Agenลฃia Naลฃionalฤƒ de Integritate, Ministerul Public, Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie, Consiliul Superior al Magistraturii – au fost laudate raport.

De exemplu, în raportul tehnic al Comisiei Europene, Comisia a lฤƒudat din nou activitatea DNA ลŸi a menลฃionat cฤƒ procurorii anticorupลฃie au dat dovadฤƒ de imparลฃialitate în investigarea dosarelor de corupลฃie. Comisia susลฃine cฤƒ DNA a avut o abordare profesionalฤƒ ลŸi robustฤƒ în investigarea cazurilor de corupลฃie. Potrivit experลฃilor europeni, în 2011 DNA a înregistrat succese semnificative ลŸi în condamnarea corupลฃilor. Comisia aratฤƒ cฤƒ doar 13% din toate dosarele trimise în judecatฤƒ de DNA au primit achitฤƒri, dar cฤƒ nici acestea nu pot fi decontate DNA.

De asemenea, raportul a laudat ลŸi ANI, arฤƒtând cฤƒ a realizat peste 7.000 de verificฤƒri faลฃฤƒ de funcลฃionari publici ลŸi demnitari de rang înalt. Peste 70% din aceste verificฤƒri au fost iniลฃiate din oficiu de cฤƒtre agenลฃie, indicând o abordare pozitivฤƒ, proactivฤƒ a ANI.

În privinลฃa Ministerului Public, raportul menลฃioneazฤƒ cฤƒ s-a înregistrat în ultimii cinci ani o îmbunฤƒtฤƒลฃire a modului de lucru. Experลฃii remarcฤƒ ลŸi faptul cฤƒ procurorul general, Laura Codruลฃa Kövesi, a reuลŸit sฤƒ organizeze eficient instituลฃia. În raport sunt menลฃionate evoluลฃiile pozitive ale Parchetului General în privinลฃa investigฤƒrii cauzelor complexe ลŸi a celor specifice.  Remarcatฤƒ de Comisia Europeanฤƒ a fost ลŸi accelerarea judecฤƒrii dosarelor de mare corupลฃie la Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie. Comisia atrage însฤƒ atenลฃia cฤƒ o datฤƒ cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal unele din dosarele de corupลฃie ar putea atinge termenul de prescripลฃie. Despre CSM,  raportul menลฃioneazฤƒ cฤƒ au existat  dificultฤƒลฃi în a câลŸtiga încrederea opiniei publice, dar, în ultima vreme, a dat dovadฤƒ cฤƒ doreลŸte sฤƒ remedieze aceastฤƒ situaลฃie. În primii ani, CSM a avut o serie de cazuri (de apฤƒrare a unor magistraลฃi suspectaลฃi de fapte de corupลฃie în special de CSM condus de Lidia Bฤƒrbulescu ลŸi Dan LupaลŸcu – nn) care au subminat legitimitatea ลŸi credibilitatea Consiliului, oferind o imagine a unui Consiliu care eลŸueazฤƒ în a recunoaลŸte cฤƒ protejarea reputaลฃiei sistemului juridic face parte din funcลฃiile sale centrale. Recentele decizii luate de CSM (avizarea perche-ziลฃionฤƒrii unor procurori ai CSM care negociau în ultimele douฤƒ luni, cu premierul Ponta, ลŸefia DNA ลŸi a Parchetului Generqal – nn) pentru a apฤƒra proactiv independenลฃa justiลฃiei ลŸi statul de drept sunt paลŸi care înfฤƒลฃiลŸeazฤƒ un CSM mai dispus sฤƒ îลŸi exercite rolul constituลฃional ลŸi sฤƒ abordeze problema încrederii publice. Dacฤƒ nu au ar fi existat derapajele actualei puteri, ar fi fost cel mai favorabil raport.

Potrivit raportului, derapajele puterii de centru-stânga de la BucureลŸti au început o datฤƒ cu demersurile brutale, neconsti-tuลฃionale pentru pentru înlฤƒturarea preลŸedintelui de centru-dreapta Traian Bฤƒsescu.

De asemenea, tot între derapajele actualei puteri de la Bucu-reลŸti a fost consemnatฤƒ contestarea unor decizii ale jusลฃiei (vezi cazul condamnฤƒrii fostului preemier Adrian Nฤƒstase, în care ministrul Justiลฃiei a cerut CSM anchetarea ลŸi chiar eliminarea din magistraturฤƒ a au fost judecฤƒtorilor care l-au condamnat – nn). De asemenea, au adus atingere  independenลฃei, stabili-tฤƒลฃii Curลฃii Constituลฃio-nale, au trecut peste procedurile în vigoare, mergând pânฤƒ la „eliminarea unor mecanisme-cheie prin care puterile în stat” exercitฤƒ controlul unele asupra celorlalte.

Înapoi în anii ’90

Excese care nu pot fi explicate doar prin polarizarea excesivฤƒ a vieลฃii politice româneลŸti ลŸi care aruncฤƒ îndoiala asupra chiar a „înลฃelegerii” din partea guvernului a ceea ce înseamnฤƒ „un stat de drept într-un sistem democratic pluralist”, se afirmฤƒ în raportul CE. Potrivit Comisiei, România are acum „nevoie sฤƒ restaureze statul de drept”, aลŸa cum s-a angajat premierul Victor Ponta.

„Punerea în practicฤƒ efectivฤƒ ลŸi rapidฤƒ (a acestor angajamente) va fi crucialฤƒ”, considerฤƒ Comisia. Un nou raport este prevฤƒzut pentru finele acestui an, pentru a stabili  „dacฤƒ îngrijorฤƒrile legate de statul de drept ลŸi de independenลฃa justiลฃiei au fost rezolvate ลŸi dacฤƒ controlul democratic a fost restabilit”. Pânฤƒ atunci, Bruxelles-ul va supraveghea situaลฃia prin intermediul unor „misiuni regulate” de monitorizare, a asigurat Barroso.

În 1993, la summitul de la Copenhaga au fost adoptate criteriile pe care trebuie sฤƒ le respecte fiecare stat membru: acesta trebuie sฤƒ obลฃinฤƒ stabilitatea instituลฃiilor care garanteazฤƒ democraลฃia ลŸi statul de drept.

Din 1997, absolut toate rapoartele de ลฃarฤƒ – inclusiv pe vremea lui Adrian Nฤƒstase – au consemnat cฤƒ „România respectฤƒ criteriul politic”, pânฤƒ ieri, când angajamentul României faลฃฤƒ de statul de drept a fost serios pus la îndoialฤƒ.  

Cele mai citite

Ajutoare de 500 de milioane de euro pentru biocombustibili รฎn Romรขnia

Comisia Europeanฤƒ a aprobat o schemฤƒ de ajutoare de stat, pentru sprijinirea investiศ›iilor รฎn producศ›ia de biocombustibili, pentru o economie โ€žzero netโ€ รŽn cadrul acestei...

Gazzaniga, erou la Girona! Trei penalty-uri apฤƒrate รฎn victoria cu Bilbao

Portarul Paulo Gazzaniga a fost eroul echipei Girona รฎn meciul cu Bilbao din etapa a noua din La Liga, reuศ™ind sฤƒ apere trei penalty-uri...

Avertisment pentru cei cu centrale de apartament. รŽncฤƒlzirea centralizatฤƒ revine la putere

รŽn Europa se urmฤƒreศ™te eliminarea centralelor individuale, din cauza consumului ศ™i a poluฤƒrii Directorul general al Electrocentrale Bucureศ™ti, Claudiu Creศ›u, a declarat cฤƒ รฎncฤƒlzirea centralizatฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ