20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCOMENTARIU:Să păstrăm tradiţiile

COMENTARIU:Să păstrăm tradiţiile

Fondul locativ din ţară cuprinde, încă, numeroase case vechi, dintre care majoritatea situate în mediul rural.

Fie că sunt în oraşe sau în sate şi comune, fie că sunt foarte vechi sau construite după război, fie că sunt într-un stadiu ridicat de degradare, se pune întrebarea: ce facem cu ele?

Desigur că în primul rând se pune problema unor reparaţii şi reabilitări, esenţiale dacă ne gândim la un posibil cutremur, precum şi la faptul că prezintă un consum mare de energie.

Trebuie deasemenea să ne gândim la faptul că unele din aceste case reprezintă construcţii bune, solide, unele dintre ele, făcând chiar parte din Patrimoniul Naţional şi reprezentând valori arhitecturale de nepreţuit.

Din păcate, magia unui câştig material, lipsa unei legislaţii clare şi incoştienţa unor funcţionari publici a făcut (şi mai face încă) ca un număr mare de vile să fie demolate pentru ca pe terenul rezultat să se construiască, de obicei, obiective comerciale precum şi blocuri de birouri moderne din sticlă şi beton care ar fi putut fi plasate foarte bine pe terenuri libere.

Privit prin prisma consumului de energie, desigur că înlocuirea ferestrelor de lemn este un ideal, dar si o a doua fereastră montată la case în mediul rural (poate vă va surprinde faptul ca extrem de multe au rămas aici numai cu o singură fereastră) ar însemna un imens câştig.

Totuşi multe din casele din mediu rural pot fi reabilitate, astfel încât să ofere condiţii de confort, păstrând în plus o frumoasă tradiţie precum şi un nou stil de viaţă pentru cei care se hotăresc să se mute din oraş, mai aproape de natură.

Plecând de la o situaţie dată se poate întemeia o adevărată gospodărie, cu grădină  de flori frumoasă sau cu una de legume ecologică, cu pomi fructiferi şi multe alte lucruri care nu ar fi posibile la oraş.

În privinţa caselor vechi, ţara este încă plină de adevărate comori. Ne-o spune cu convingere şi cu exemple proprii Prinţul Charles, care a achiziţionat şi reabilitat astfel de proprietăţi, întemeind şi o fundaţie în acest sens.

Nu numai pentru locuire dar iniţiative de acest fel ar putea avea un impact extraordinar asupra dezvoltării turismului. În afară de faptul că aceste case au un şarm care nu poate fi egalat, de ce aceste case ar putea şi ar trebui reabilitate?

În primul rând pentru că sunt foarte integrate în mediu, sunt realizate cu materiale naturale iar locuirea poate fi, la fel, naturală, tihnită şi liniştită.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă