20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialComedia din "underground"

Comedia din „underground”

Nici o masina a timpului sau alta inventie nu va putea sa rezolve pro­blemele care apar intr-un cuplu si nici sa distruga momentele frumoase ale relatiei. Cam despre asta e vorba in "Undo ’90" – "the new comedy in town", cum scrie pe afisul spectacolului de la Green Hours.
 
Uneori e atat de ciudat sa vezi cum autori deveniti demult clasici prin alte parti sau autori de comedii "inofensive" sunt in Romania jucati in spatii trecute la categoria "underground". Un scriitor american deja clasic, Neil Labute, a devenit cunoscut in Romania prin spectacolele Teatrului Fara Frontiere. Eric Bogosian sau chiar "batranul" David Mamet au fost jucati pe scene independente. Cu cateva exceptii. Sarah Kane era pana nu de mult nedemna pentru orice scena romaneasca. Mai nou, ea a devenit autoarea preferata de toate generatiile de regizori, iar spectacolele acestora sunt multi-nominalizate la Galele UNITER si selectate in Festivalul National de Teatru. Daca textele britanicei pot zdruncina chiar si sensibilitatile "non-conformiste", nu la fel se poate spune despre Frederick Stroppel. Comediograful american nu este chiar o vedeta, dar textele sale (cel putin cele care au fost jucate in Romania) pot reprezenta oricand o alternativa placuta de petrecere a timpului liber. Cum nici costurile de productie nu ar trebui sa fie foarte mari, piesele sale ar putea intra chiar si in calculele directorilor de teatre foarte preocupati de sensibilitatea spectatorilor.  

Pana acum doar la Teatrul Luni de la Green Hours au fost jucate piese ale acestui autor. Prima a fost "Preludiu prelungit", montata in 2004 de Alexandru Berceanu. Cea de-a doua este o productie a anului 2009, "Undo ’90", o adaptare dupa piesa "Do Over", regizata de Radu Apostol.

In "Undo ’90", un absolvent al Institutului de Proiectii Astrale "Shirley MacLaine" se proiecteaza in trecut, in anul 1990, pentru a rezolva neajunsurile unei foste relatii amoroase. Numai ca, spre deosebire de majoritatea povestilor care implica reintoarcerea in timp pentru remedierea greselilor, personajul principal nu vine aici sa imbunatateasca nimic. Stroppel e ceva mai cinic. Personajul sau incearca sa-si stearga cu totul din biografie un episod inutil, o relatie care nu l-a ajutat cu nimic. Dennis (din viitor) calatoreste in timp si se intalneste cu fosta iubita cu cateva minute inainte de momentul in care relatia dintre Dennis (de 19 ani) si Lisa devine serioasa. Scopul e sa o convinga pe femeie sa il alunge pe Dennis cel tanar. Daca reuseste sau nu, eu nu am sa va zic. Mergeti sa vedeti aceasta comedie despre problemele unui cuplu destramat, despre schimbarile care intervin in viata de cuplu, despre momente frumoase si comportamente "urate", despre problemele de comunicare ale unor oameni din timpuri diferite…

Cu Andreea Bibiri si Cosmin Selesi in forma, "Undo ’90" este un spectacol tocmai bun pentru o seara placuta in oras. Si mai e un spectacol foarte bun pentru cei care vor sa-si aminteasca marile hituri ale anilor ’90. Apropo, isi mai aminteste cineva de Haddaway sau de New Kids On The Block?

Undo ’90
Comedie, 1h.
Adaptare dupa "Do Over" de Frederick Stroppel. Regia: Radu Apostol. Cu: Andreea Bibiri, Cosmin Selesi.
Green Hours (Calea Victoriei nr. 120, tel. 0788.452.485). Pret bilet: 15 lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă