19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Combinele umane" sunt copii de 15-16 ani

„Combinele umane” sunt copii de 15-16 ani

Controalele inspectoratelor de munca si ale celorlalte autoritati ale statului nu reusesc sa faca fata sclaviei minorilor in agricultura. Moda „muncilor agricole” si a practicii este folosita din plin pentru exploatarea crancena a copiilor.

Marturiile pentru secolul XXI ale elevilor din Targu Frumos, judetul Iasi, surprinsi la culesul viei de inspectorii de munca, starnesc lacrimi chiar si celor mai duri oameni. Un carnat si un sfert de paine reprezinta toata mancarea pentru o zi de lucru de 12-15 ore, iar plata este de-a dreptul mizerabila – nici 5.000 de lei o galeata de struguri cu aproape 10 kilograme greutate, tarata de un prichindel subnutrit de 15 ani pana la capatul randului. „Am declansat o ancheta de proportii la Vinia SA, acolo unde s-a folosit munca elevilor. Este inadmisibil asa ceva intr-o tara civi-lizata, care se doreste in Europa”, a precizat prefectul Iasiului, Radu Prisacaru.

Copiii povestesc tratamentul la care sunt supusi

In fiecare an, cate o societate viticola sau pomicola este surprinsa ca foloseste munca unor copii, prost platita si istovitoare pentru a obtine profituri uriase. Acum, in „offside” a fost surprinsa Scoala de Arte si Meserii Targu Frumos, judetul Iasi. Conducerea scolii, formata din nume sonore ale PSD, respectiv Ioan Stifai, fost primar al localitatii Targu Frumos, si directorul adjunct Stefan Roman, fostul consilier pe problemele rromilor de la Prefectura Iasi, sustine ca munca elevilor pe plantatie se deruleaza intr-un program numit pompos „Comenius”, si care vrea sa para european. „Scoala este implicata intr-un astfel de proiect, vor veni la noi niste profesori din Grecia, Spania si Italia. Trebuie sa le dam si noi o masa. La cules struguri de la Vinia sunt plecate cateva clase care au comasata practica si trebuie sa o faca la agentii economici. Avem aprobat si un plan de recuperare a practicii prin ore de atelier in scoala. Exista o intelegere cu comitetul de parinti si jumatate din castig revine scolii, jumatate ele-vilor”, a precizat Stefan Roman. Numai ca „nota europeana” este contrazisa de conditiile sclavagiste. Peste 40 de elevi inghesuiti intr-un camion sunt adusi la Targu Frumos pe o ruta ocolitoare, plina de praf, pentru a nu fi gasite de „oamenii trimisi de prefect”. Copiii primesc un carnat si un sfert de paine pentru 12-15 ore lucrate zilnic, de dimi-neata pana la apusul soarelui. „Ne spun ca daca mergem la cules struguri ne scutesc de fondul scolii, care va fi strans din munca noastra. Cica diferenta de bani ne intra in buzunar, dar eu nu am luat pana acum nimic. Daca lipsim de la practica, avem absente. O bucata de carnat si un sfert de paine. Taie o paine in patru si o impart la patru lucratori. Plata noastra pe doua saptamani de lucru este fondul scolii, de 200.000 de lei”, a precizat unul dintre elevii care au sarit din camionul arhiplin. Vinia plateste 700 de lei pentru kilogramul de struguri culesi, o galeata fiind aproximativ 3.500 de lei. Conducerea Inspectoratului Scolar Iasi se face ca nu stie nimic si pare lovita de trasnet. „Sunt surprinsa de aceste intamplari de la Targu Frumos. Fara discutie, elevii dintr-o scoala de arte si meserii trebuie sa faca practica, dar in domeniile pentru care se pregatesc, in ateliere, nu in agricultura. Chiar am insistat pe acest subiect la o intalnire cu di-rectorii scolilor din judet. Demaram de urgenta o ancheta la Targu Fru-mos, sa vedem ce se petrece acolo. Practica agricola se facea pe vre-muri, acum nu mai are ce cauta in scoli! Rezultatul anchetei il facem public saptamana viitoare”, a pre-cizat, intr-o conferinta de presa, prof. Camelia Gavrila, inspectorul general al Iasiului. Numai ca mirarea profesorului pare desprinsa dintr-un film prost. Acum cateva luni o statiune de cercetari agricole din Iasi folosea munca sclavilor minori care erau cazati intr-o adevarata cocina.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă