19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialComat Timis, absorbita de imperiul Bega Grup

Comat Timis, absorbita de imperiul Bega Grup

Micii actionari spun ca fratii Cristescu nu vor sa le plateasca actiunile la pretul stabilit in momentul tranzactiei
Micii actionari ai societatii Comat Timis, intreprindere achizitionata si apoi absorbita de grupul de firme controlat de fratii Emil si Marius Cristescu, ii acuza pe cei doi oameni de afaceri ca refuza sa le cumpere actiunile la pretul stabilit in momentul tranzactiei. Inainte de a deveni actionari majoritari, fratii Cristescu au promis ca vor plati cate 150.000 de lei vechi pentru fiecare actiune, dar dupa doi ani de la efectuarea tranzactiei, cei doi oameni de afaceri ofera doar pretul nominal al unei actiuni, respectiv 25.000 de lei. Scaderea brusca a pre-tului de achizitie a fost generata de dobandirea de catre fratii Cristescu a pachetului de control al societatii, prin cumpararea a peste 70% din cele 437.000 de actiuni. Acest procent le-a permis instalarea unui nou Consiliu de Administratie si, la putin timp, absorbtia societatii Comat de catre Optica, o alta intreprindere detinuta de Grupul Bega in Timisoara.
"Patru membri ai Consiliului de Administratie ne-am deplasat la sediul Grupului Bega, unde am fost primiti de Emil Cristescu. Directorul stefan Miclea i-a explicat situatia de la Comat si i-a propus preluarea de catre Grupul Bega a celor trei rate ale Asociatiei Salariatilor PAS din contractul cu APAPS, pentru ca eram pe punctul de a pierde fabrica din cauza imposibilitatii de a se mai plati ratele. Emil Cristescu a acceptat imediat", isi aminteste Gheorghe Popovici, unul dintre fostii membri ai CA de la Comat, detaliile legate de preluarea firmei. Ulterior, problemele s-au complicat. Dupa plata ratelor restante catre FPS, care reprezentau 24,3% din capitalul social al fabricii, fratii Cristescu au mai achizitionat, la pretul de 150.000 lei/bucata, actiunile membrilor CA, ale contabilului sef si ale presedintelui PAS.
Dupa obtinerea a peste 70% din capitalul social, ceilalti actionari au fost anuntati ca li se mai ofera doar 25.000 lei pe actiune.

 PREtUL CORECT

"asta este pretul pe care-l oferim. Cine vrea vinde, cine nu, nu! Nimeni nu ne poate obliga sa cumparam actiuni la un pret mai mare. Noi putem spune ca am salvat fabrica de la faliment si am stopat hotiile. Acolo toti se certau care sa fure mai mult. Acum, dupa fuziunea cu Optica, fostul Comat a devenit o intreprindere rentabila, care face profit. Micii actionari, care ne reclama ca nu le cumparam actiunile n-ar mai trebui sa vanda pentru ca pot obtine dividende", a explicat vicepresedintele Grupului Bega, Emil Cristescu. Comat se intinde pe aproape 10 hectare de teren, la periferia Timisoarei, in apropierea cartierului de vile Dumbravita, intr-o zona in care metrul patrat de teren se vinde cu peste 100 de euro. Intreprinderea, care a avut monopolul vanzarilor de materiale pentru constructii in perioada comunista, si-a pierdut obiectul de activitate dupa Revolutie, cand au aparut agresivele SRL-uri ale economiei de piata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă