1.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Comando" pentru aurul dacilor

„Comando” pentru aurul dacilor

Procurori de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia impreuna ofiteri ai Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) – Directia de Investigatii Criminale si politisti din Alba, Sibiu si Hunedoara au desfasurat, ieri, cea mai mare actiune din ultimii 50 de ani, in care se urmareste recuperarea unor bunuri de patrimoniu provenind, dupa toate aparentele, din tezaurul dacic din Muntii Orastiei.

La perchezitiile efectuate ieri dimineata, incepand cu ora 6.00, de catre politisti si procurori, la domiciile a 11 persoane inculpate, au fost descoperite 15 bratari din aur masiv. Acestea au greutatea cuprinsa intre 800 de grame si 1,8 kilograme, fiind estimate neoficial, la o casa de licitatii din Londra, la valori cuprinse intre 80.000 si 100.000 dolari SUA, fiecare. Au mai fost descoperite si ridicate monede datand din perioada traco-dacico-romana, detectoare de metale, valuta rezultata din traficul cu metale pretioase, arme albe (sabii ninja, topoare), obiecte contondente (bate de base-ball, nunceaguri), cartuse, echipamente reflectorizante destinate agentilor de Politie Rutiera.
Obiectele au fost descoperite la o „grupare” din lumea interlopa, rivala cu banda lui „Spuma” si „Bibanu” (din care facea parte inclusiv fostul sef al Politiei Deva, comisarul Ioan David).

Cautatori de comori profesionisti

Cercetarile in cauza au fost incepute in urma cu un an, direct de catre Inspectoratul General al Politiei, fiind vorba de bunuri de patrimoniu national. Se pare ca o retea, constituita din „cautatori de comori” dotati cu aparatura ultraperformanta (detectoare de metale cu raza mare de actiune), „plasatori” ai bunurilor descoperite si „valorificatori” ai acestora actiona in ultima perioada de timp in muntii din judetul Hunedoara, in special in zona Orastiei, renumita pentru descoperirea „la negru” a unor piese deosebit de valoroase din aur si argint, printre care kosonii – monedele dacice care au circulat pana la cucerirea romana.
Cele 11 persoane ale caror nume au fost vehiculate in legatura cu aceste „operatiuni” sunt: Ioan Groza, Ioan Vasinca, Ioan Nedelcu, Mugur Nedelcu, Sorin Popa, David Magda, Mihai Zercula, Adrian Nistor, Florin Nistor, Ciprian Hidisan si Iulian Ceia. Despre ultimul, fost politist, se afirma ca a fost implicat in mai multe scandaluri pe raza judetului Hunedoara. Doua persoane sunt originare din orasul Abrud, judetul Alba, iar despre Sorin Popa, originar din Calan (judetul Hunedoara), s-a afirmat ca ar fi patronul unei bijutierii deschise in municipiul resedinta de judet din Hunedoara.
Actiunea de ieri a constituit inca o lovitura grea data lumii interlope din Deva, de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, institutie condusa de procurorul general Vasile Luha, dupa arestarile bandei lui „Spuma” si „Bibanu” la Deva anul trecut, respectiv a 11 membrii ai lumii interlope din Alba Iulia, la inceputul acestui an.
Ancheta in cazul traficului cu obiecte de patrimoniu a fost coordonata de procurorul general-adjunct, Augustin Lazar.
La ora inchiderii editiei, la Tribunalul Hunedoara erau asteptate cele doua persoane din Abrud, pentru ca intregul lot de 10 persoane sa fie prezentat judecatorilor, cu propunere de arestare preventiva (unul dintre fratii Nistor nu a fost inca descoperit).
Acuzatiile care li se aduc vizeaza infractiuni de nerespectare a regimului de ocrotire a unor bunuri de patrimoniu, efectuarea de detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice, santaj, lipsire de libertate in mod ilegal, proxenetism, retinandu-se de asemenea asocierea in vederea savarsirii de infractiuni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă