10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialComandamentul NATO de la Napoli şi elemente de comandă ale Forţei de...

Comandamentul NATO de la Napoli şi elemente de comandă ale Forţei de Reacţie Rapidă vor fi dislocate în România

Comandamentul Întrunit al NATO cu sediul la Napoli va fi dislocat în România, în cadrul unui exerciţiu militar programat în perioada următoare, a anunţat astăzi, la Bucureşti, amiralul american Mark Ferguson, șeful Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli.

Exerciţiul va implica şi elemente de comandă şi control ale Forţei de Reacţie Rapidă a NATO (NRF).

Peste 1000 de militari din 22 de ţări în poligonul Cincu

Exerciţiul, denumit “Trident Joust 2015”, se va desfăşura în poligonul Cincu, de lângă Sibiu.

“Va fi prima dată când un comandament de forțe întrunite va fi dislocat în România. Aproximativ 1.000 de oameni din 22 de ţări vor participa la exercițiul care va reprezenta o măsură de asigurare importantă pentru Alianță și, de asemenea, o parte a Planului de acțiune al NATO. Această dislocare va testa capabilitatea operațională completă a personalului meu, prin schimbarea comenzii și controlului între Comandamentul de la Napoli și elementele ce vor fi dislocate la Cincu”, a precizat amiralul Ferguson.

Elemente de comandă şi control ale NRF vor lucra la capacitate operaţională completă în România

Exerciţiul de la Cincu va fi un test şi pentru Forţa de Răspuns a NATO (NATO Response Force – NRF). Elementele de comandă şi control ale NRF vor trebui să lucreze, la capacitate operaţională completă, într-o locaţie dislocată – cea din România.

În mod normal, în cadrul NATO, conducerea NRF este asigurată, prin rotaţie, de trei comandamente aliate – cele de la Napoli (Italia), Brunssum (Olanda) şi Lisabona (Portugalia).

Citeşte şi:   „Vârful de lance” al NATO execută primul test

Pentru exerciţiul de la Cincu, Armata Română urmează să aducă în poligon o parte din tehnica militară care a participat, luna trecută, la exerciţiul NATO din poligonul Smârdan (judeţul Galaţi). De asemenea, trupele americane din România vor deplasa în Cincu o parte din tehnica militară aflată la aerodromul Kogălniceanu (judeţul Constanţa).

Deplasările soldaţilor şi vehiculelor militare româneşti şi americane din estul României spre Cincu se vor face pe drumurile publice, sub forma unor marşuri.

Pe teritoriul României vor continua în acest an exerciţiile NATO, dintre care face parte şi cel programat la Cincu. Aceste exerciţii se derulează în contextul angajamentelor asumate de conducerea NATO, de a asigura o prezenţă militară suplimentară în România drept răspuns la înrăutăţirea situaţiei de securitate din estul Europei.

“Aceste exerciții întrunite, deși vor avea loc independent, demonstrează că NATO se transformă și se adaptează la noile provocări de securitate cu care se confruntă Alianța”, a explicat amiralul Ferguson.

Şeful Comandamentului Aliat de la Napoli se află într-o vizită de două zile în România, la invitaţia şefului Statului Major General al Armatei Române, generalul Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: GALERIE FOTO. 2.200 de militari se pregătesc pentru război, în poligonul Smârdan

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă