19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Coloana Infinitului", distrusă de mizerii şi declaraţii de dragoste

„Coloana Infinitului”, distrusă de mizerii şi declaraţii de dragoste

După doar 10 ani de când s-au încheiat lucrările de restaurare, „Coloana Infinitului” şi „Poarta Sărutului”, două dintre operele de bază ale Ansamblului Monumental „Constantin Brâncuşi” de la Târgu Jiu, au nevoie din nou de retuşuri din cauza turiştilor care şi-au scrijelit numele.

Marea operă a sculptorului Constantin Brâncuşi „Coloana Infinitului” este integrată în viaţa comunităţii din Târgu Jiu, iar publicul şi-a însuşit-o ca pe un bun comun. Astfel, la baza ei cineva a scris numele iubitei, „Ana”, altcineva a tras cu bile de rulment, iar turiştii mai tandri au mângâiat muchia modulului, ştergându-i cu totul luciul.

Modulele au avut de suferit imediat după încheierea restaurării în primul rând „din cauza porumbeilor, al căror găinaţ oxidează foarte puternic”, spune Dorin Dănilă, şeful proiectului de restaurare, adăugând că o lucrare în aer liber „are nevoie de monitorizare şi intervenţie în timp”. „După zece ani de la restaurare, este normal să remediem eventualele oxidări”, mai explică specialistul.

Lucrările lui Brâncuşi sunt expuse publicului, acesta fiind şi scopul lor, însă turiştii vandalizează operele. „Culoarea de pe muchia dinspre sud a primului modul este tocită de urmele lăsate de mâinile turiştilor”, adaugă şi restauratorul Paul Popescu.

Pe de altă parte, pe primul modul al coloanei a apărut zgâriat cuvântul „Ana” şi, mai mult decât atât, chiar în primii ani de la restaurare s-au găsit urme de bile de rulment. „Din fericire, un lac poate repara asemenea urme şi ar fi o alegere mult mai fericită decât aplicarea unui luciu, care dă un aspect de kitch”, se arată optimist Dorin Dănilă.

„Structura «Coloanei» este sănătoasă, însă suprafaţa exterioară a modulelor trebuie curăţată. Nu sunt restaurator de profesie, dar cred că trebuie intervenit”, declară pentru RL şi Dan Lungu, şeful Institutului Monumentelor Istorice.

Poarta Sărutului, deteriorată de infiltraţii

Dorin Dănilă se arată însă mult mai îngrijorat de starea „Porţii Sărutului”, decât de cea a „Coloanei Infinitului”. „Placa de plumb de pe «Poartă» trebuie schimbată imediat”, atrage atenţia Dănilă, explicând că cele 36 de bucăţi din piatră suferă de pe urma infiltraţiilor: „E o tehnică aparte şi veche, prin care două plăci de metal se pot lipi cu o compoziţie pe bază de coajă de copac”.

În consecinţă, Dorin Dănilă speră ca documentaţia pe care o va încheia în urma verificării pe teren a specialiştilor să primească aviz de la Comisia Monumentelor simultan, şi pentru spălarea şi refacerea „Coloanei Infinitului”, şi pentru înlocuirea tăbliei de plumb de pe „Poarta Sărutului”.

„Probabil în primăvară voi trimite documentaţia pentru remedierea degradării”, a declarat Dorin Dănilă, adăugând că după examinarea raportului Comisia Monumentelor Istorice va da un aviz, în urma căruia, probabil, se va organiza o licitaţie, „nu atât pentru costurile reparaţiilor, care nu sunt foarte mari, cât pentru stabilirea unei echipe de specialişti”, a precizat Dănilă.

Banca Mondială a finanţat lucrările

„Coloana Infinitului” a fost supusă unui proces de restaurare între anii 1996 şi 2000, ulterior fiind restaurate şi operele din piatră existente la Târgu Jiu şi cele două parcuri din oraş în care se află creaţiile lui Constantin Brâncuşi. De asemenea, Ansamblul a fost supus unui proces de amenajare peisagistică, programele respective fiind finanţate printr-un împrumut luat de statul român de la Banca Mondială.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă