21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialColliers International: Piata apartamentelor vechi, cea mai afectata de criza

Colliers International: Piata apartamentelor vechi, cea mai afectata de criza

Criza imobiliara este de abia la inceput in tara noastra. Specialistii de la Colliers International considera ca pe piata apartamentelor vechi trendul descendent va continua. Tendinta de crestere a preturilor pentru apartamente va reveni de abia dupa 4 ani. "Preturile, care au inregistrat deja scaderi semnificative pe piata apartamentelor vechi, vor continua tendinta descendenta. Scaderea initiala abrupta va fi urmata insa de o panta de scadere din ce in ce mai lina. Preturile ar trebui sa isi reia tendinta de crestere in aproximativ 4 ani, cand o mare parte a ofertei existente se va fi absorbit", se precizeaza in analiza efectuata de Colliers International.

 

Potrivit acestora, piata apartamentelor va fi cea mai lovita de criza, in timp ce piata birourilor si cea a spatiilor comerciale isi vor reveni mult mai repede. "Criza economica a atins piata imobiliara din Romania intr-un moment de dezvoltare efervescenta, dar inainte ca aceasta sa se confrunte cu o oferta excedentara. De aceea, estimam ca pietele de birouri si de retail isi vor reveni rapid, in timp ce revigorarea pietei rezidentiale se va realiza mai lent. Estimarile sunt totusi diferite de realitate, ca urmare a actiunilor jucatorilor din piata. In teoria sa de reflexivitate, George Soros evidentiaza faptul ca stiintele sociale se diferentiaza semnificativ de stiintele naturale prin faptul ca, in stiintele naturale, observatorul nu intra in ciclul cauzal al fenomenului observat. Forta gravitationala va continua sa se manifeste indiferent de cat de aproape o observam, cat de sus sarim sau de opinia noastra in legatura cu aceasta. In stiintele sociale, implicit in economie, nimeni nu este doar un simplu observator, dar si un participant direct. Gandurile si actiunile noastre sunt parte integranta ale fenomenelor economice si pot sa le influenteze. Acest lucru este valabil si pentru criza actuala: daca influenta noastra individuala s-ar putea sa nu conteze foarte mult, impreuna, gandurile, opiniile, actiunile si optimismul nostru pot deveni parte a solutiei", se explica in studiul Colliers International.

Analistii citati arata ca primii afectati de aceasta criza au fost investitorii, care s-au vazut in situatia obtinerii de finantari din ce in ce mai greu si la costuri mult mai ridicate. Bancile au devenit reticiente in a acorda noi credite pentru constructia de apartamente noi, deoarece tendinta descendenta a pietei si-a pus deja amprenta asupra preturilor si cererea a scazut foarte mult. Multi investitori au ramas cu apartamente in portofoliu si nu mai reusesc sa le vanda, iar cumparatorii vor fi cei care vor impune trendul si acestia mai asteapta noi scaderi de preturi.
"Piata va fi dominata de utilizatorii finali in urmatorii ani si vom inregistra un numar redus de tranzactii (in medie 2000 de unitati pe an in Bucuresti). Tranzactiile vor incepe sa se reia usor la 3, 4 trimestre dupa revenirea economiei, cand consumatorii isi vor recapata increderea si vor fi dispusi sa profite de preturile scazute ale apartamentelor ", se precizeaza in studiul citat.

Cat priveste noile apartamente care vor fi vandute pe piata, acestea vor proveni din doua surse. Principala sursa vor ramane vanzarile directe in proiecte aflate in dezvoltare. Aceasta parte a ofertei, totusi, este de asteptat sa se restranga la 6.000 – 7.000 de unitati (preconizate a fi livrate in urmatoarele 12 pana la 18 luni) fata de oferta anuntata de 12.000 unitati (Octombrie 2008), deoarece dezvoltatorii vor amana proiecte sau faze ale acestora. Aceia cu o nevoie urgenta de a se muta intr-un apartament nou, vor avea acces la o a doua sursa de apartamente noi reprezentata de apartamentele puse spre re-vanzare de catre investitorii care urmaresc o iesire rapida din piata cat si de catre utilizatori finali care renunta la apartamentele rezervate din cauza problemelor de finantare. Aceasta noua sursa de oferta se asteapta sa aduca pe piata pana la 5.00 de apartamente in proiecte livrate sau aproape de livrare.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă