19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialColegiile uninominale, impartite frateste de PSD si PNL

Colegiile uninominale, impartite frateste de PSD si PNL

» Unele judete au fost impartite contra naturii si al geografiei, astfel incat colegiile rezultate sa asigure un traseu comod unui anumit candidat.
» Partidele au inceput sa traseze hartile viitoarelor colegii electorale uninominale in asa fel incat sa protejeze interesele baronilor locali.

Clasa politica romaneasca se afla in plina febra pentru trasarea colegiilor electorale uninominale. In fapt, aceste colegii reprezinta unitatea electorala fundamentala care acopera o zona geografica in care este ales un deputat si respectiv un senator. Deocamdata, doar pentru 10 judete a fost definitivata harta colegiilor. Pentru restul tarii, filialele calculeaza procentele obtinute la alegerile locale, traseaza harti care nu prea au nimic in comun cu impartirea administrativ-teritoriala si negociaza intens, astfel incat sa capete o configuratie cat mai avantajoasa pentru anumiti politicieni.
In judetul Cluj, alegatorii vor desemna patru senatori si zece deputati. Cum orasul Cluj-Napoca are aproximativ 54% din totalul populatiei judetului, ar fi trebuit sa aiba cinci mandate de deputat. Pentru ca orasul este dominat electoral de catre PD-L, celelalte partide au cazut la pace si au lasat doar patru mandate de deputat pentru Cluj-Napoca. Cate un colegiu a fost construit in jurul oraselor Turda, Campia Turzii, Dej, Gherla si Huedin. Pentru mandatul luat de la Cluj, s-a inventat o circumscriptie speciala: zona montana! In privinta mandatelor de senator, Clujul va avea doua mandate. Desi Turda si Campia Turzii formeaza o conurbatie, care are in comun compania de apa, cea de transport in comun, gara si judecatoria, ele au fost repartizate in colegii diferite, pentru ca ambele orase sunt dominate de PD-L. Ca urmare, Turda, Huedinul si Muntii Apuseni vor desemna un senator, iar Gherla, Dej si Campia Turzii vor desemna un alt senator.

Intr-un alt caz unde lucrurile au fost transate, la Iasi, impartirea colegiilor uninominale a declansat o vanzoleala de nedescris la sediile partidelor politice. Opiniile atat ale PNL, cat si ale PSD au fost impartite, fiecare sustinand ca a fost aleasa, de catre comisia de cod electoral, varianta celuilalt in privinta delimitarilor de la Iasi. "Eu cred ca aceasta delimitare a fost facuta de comun acord atat de PNL, cat si de PSD, dar nu pot spune daca au avut vreo intalnire de taina pentru a stabili aceste detalii", a spus deputatul PD-L, Petru Movila.
In Alba, zona in care harta nuu este inca validata, liberalii au propus cu grija doua colegii de deputati, unde vor candida deputatul Nicolae Popa si presedintele AVAS, Teodor Atanasiu. Colegiul pregatit pentru Popa cuprinde zona Aiud si Ocna Mures, impreuna cu 13 comune. Pentru Atanasiu a fost pregatita zona Cugir si Zlatna, care include si 13 comune. Celelalte propuneri liberale cuprind Muntii Apuseni cu orasele Abrud, Campeni si Baia de Aries, zona Blaj-Sebes si zona Alba Iulia, impreuna cu cinci comune. Propunerile PD-L sunt diferite. La colegiul Aiud-Ocna Mures a mai fost adaugat orasul Teius, Cugirul a fost alipit la Sebes, iar orasul Zlatna a fost alipit la zona Apusenilor.

In Vrancea, harta pare sa fi fost deja negociata de PNL si PSD. Astfel, au fost organizate colegii uninominale pentru sase deputati si doi senatori. La deputati, Colegiul nr. 1 cuprinde mare parte din municipiul resedinta de judet Focsani, adica partea de nord si centrul orasului. Un al doilea colegiu cuprinde partea ramasa din Focsani, adica sudul orasului, la care se adauga zona de campie a judetului, cu localitatile Maicanesti, Vulturu, Rastoaca, Tataranu, Milcovul, Gologanu. Aceste doua colegii sunt cele care ii convin cel mai mult liderului PSD Marian Oprisan pentru ca zonele in chestiune voteaza traditional cu pesedistii. Colegiul nr. 3 a fost adjudecat de PNL, fiind trasat pe localitatile de pe Valea Milcovului, Andreiasu, Vintileasca, Jitia, Bordesti, Obrejita, Slobozia Bradului, acolo unde sunt in proportie de 90% primari PNL. Colegiul este "rezervat" presedintelui PNL Nini Sapunaru, care mai vrea un mandat de deputat. Colegiul nr. 4 este impartit frateste intre PNL si PSD si cuprinde zona de centru-nord a judetului, de la Marasesti, Ruginesti, Paunesti, Pufesti pana la Adjud.

Colegiul nr. 5, care cuprinde partea de vest-nord-vest a judetului, incepand de la Odobesti si continuand cu Vidra, Tulnici, Paulesti, Nereju, Naruja, Negrilesti, Vrancioaia, este dominat de PSD. Al saselea colegiu, care traverseaza judetul in diagonala din nord-vest catre sud-est, cuprinde localitatile de pe Valea susitei de la Soveja, Campuri, Vizantea-Livezi, Racoasa pana la Panciu, face un salt peste Focsani si continua cu localitatile de campie Vanatori, Suraia, Biliesti, Nanesti. Colegiul pare construit din adunarea localitatilor cu rezultate bune pentru PNL la alegerile locale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă