21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialColegiile electorale pentru alegerile parlamentare, aprobate de executiv

Colegiile electorale pentru alegerile parlamentare, aprobate de executiv

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca Executivul a aprobat in sedinta de joi colegiile electorale pentru alegerile parlamentare.

"Am aprobat colegiile electorale, pentru ca ne-am angajat sa organizam alegerile la timp, cu toate ca am auzit tot felul de voci care vorbesc fara sa stie despre data organizarii alegerilor. Este un lucru foarte important si nu vreau sa se speculeze. Ministerul Internelor a facut propunerea si am aprobat-o astazi", a declarat Tariceanu, citat de Agerpres.

La randul sau, ministrul internelor si reformei administrative Cristian David a declarat ca Executivul a delimitat colegiile uninominale in baza propunerilor facute de Comisia parlamentara de cod electoral.

"Noi am definitivat acele circumscriptii in cazul carora Comisia nu a finalizat delimitarea colegiilor: Satu Mare, Constanta, Bucuresti si colegiile de peste hotare. Practic in acest moment hotararea cu privire la delimitarea colegiilor uninominale este finalizata si intram in linie dreapta pentru organizarea alegerilor parlamentare, in aceasta toamna", a declarat David.

Ministrul de interne a mentionat ca pentru romanii cu drept de vot de peste hotare au fost stabilite patru colegii pentru alegerea deputatilor si doua pentru senatori. Astfel, in Europa exista un colegiu pentru Senat si doua pentru alegerea deputatilor, acestea din urma cuprinzand, pe de o parte, partea estica a continentului, iar pe de alta parte – statele membre ale UE, Lichtenstein, Andora, Islanda si Norvegia. Un alt colegiu pentru alegerea deputatilor include Orientul Mijlociu si Asia, iar celalalt – America de Sud, America de Nord, Australia si Noua Zeelanda. Acestea doua vor alcatui de asemenea un singur colegiu pentru Senat.

La Bucuresti vor exista 28 de colegii pentru deputati si 12 pentru Senat. "Colegiile au fost stabilite pe baza delimitarilor de cartiere si a arterelor principale din Bucuresti. Este o distributie care tine cont de limitele care au fost prevazute in lege cu privire la populatia care trebuie sa fie cuprinsa intr-un colegiu", a mai spus David.

 

Lista colegiilor electorale din toata tara

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă