19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCold Waves, lansat la Cluj

Cold Waves, lansat la Cluj

Clujenii au avut ocazia, chiar de Ziua Nationala, sa participe la lansarea filmului "Cold Waves", in regia lui Alexandru Solomon.
La lansarea de la Cluj au participat fostii directori ai departamentului romanesc Nestor Brates si Emil Hurezeanu, precum si redactorul muzical al postului din München, Andrei Voiculescu. Fostii jurnalisti de la Radio Europa Libera  au pomenit si de colegii lor, asasinati de Securitate prin provocarea de cancer la creier. Aceasta metoda era bazata, arata una dintre tezele dezvoltate in documentar, pe procedeul introducerii de materiale radioactive in mancarea ori in bautura jurnalistilor. Acest procedeu a fost folosit si pentru eliminarea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko. Fostii jurnalisti de la Radio Europa Libera sunt de parere ca declaratiile fostului general de Securitate Ioan Mihai Pacepa referitoare la utilizarea dispozitivului "Radu" de iradiere a opozantilor regimului comunist nu sunt tocmai exacte, pentru ca un astfel de dispozitiv ar fi afectat si familiile celor iradiati.
Ei si-au amintit ca perioada cea mai frustranta din istoria postului a fost cea de pana in anul 1985. Pana atunci, a spus Emil Hurezeanu, Nicolae Ceausescu era privit ca un lider comunist national respectat. "Doar noi si ascultatorii nostri stiam ceea ce avea loc in realitate. Eram ca sub un clopot de sticla", si-a amintit Emil Hurezeau. Dincolo de povestile din timpul razboiului rece ale redactorilor, filmul vorbeste pentru prima oara despre cateva adevaruri tragice: asasinarea unora dintre jurnalisti ori atentatul cu bomba comis la postul de radio la comanda serviciilor secrete comuniste.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă