4.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialCoincidenţe bizare în timpul vizitelor oficialilor români în China

Coincidenţe bizare în timpul vizitelor oficialilor români în China

În timp ce premierul Emil Boc îşi desfăşura vizita în China, autorităţile române îi retrag licenţa celui mai mare investitor chinez din ţară.

„Când Boc mergea în China, firmei China Tobacco International Europe Company i s-a retras licenţa. Astfel de evenimente au loc de fiecare dată când are loc o vizită la nivel înalt. Sunt nişte coincidenţe, dar acestea sunt nepremise dacă cineva doreşte să aibă o relaţie bună cu China”, a declarat  Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele camerei de comerţ româno-chineze în emisiunea Dezbaterile RL cu Sabina Fati.

În opinia lui Gabriel Ghelmegeanu pentru ca România să aibă o legătură bună cu China trebuie ca tara noastră să aplice o politică de obiectivitate. „Trebuie să încercăm să fim obiectivi suntem totuşi blocuri economice diferite. De multe ori noi, românii sărim calul, de fiecare dată când a avut o întâlnire la nivel înalt, pe plan local au fost semnale care aruncau o lumină proastă asupra semnului pozitiv dat”, spune el.

România, preferata chinezilor?

România a fost singura ţară din Europa invitată de chinezi să participe la deschiderea Universiadei din Shenzhen, a declarat Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele camerei de comerţ româno-chineze în emisiunea Dezbaterile RL cu Sabina Fati.

Gabriel Ghelmegeanu a declarat că România şi China au o relaţie politică istorică deoarece  ţara noastră este al treilea stat care a recunoscut oficial Republica Populară Chineză. De asemenea, „în anii ’65 când România se îndrepta spre un alt gen de orientare socialistă aveam o singură audienţă în partea chineză cu care ne-am sprijinit reciproc”, spune el.

Preşedintele camerei de comerţ româno- chineze spune că între România şi China se poate dezvolta o relaţie complementară. „Chinezii sunt buni în domeniul infrastructurii, în sistemul energetic. Noi suntem buni în anumite industrii în care China îşi desfăşoară cu greu activitatea cum ar fi industria extractivă sau forestieră”, spune Ghelmegeanu.

Românii i-au învăţat pe chinezi să facă agricultură

Ghelmegeanu susţine că chinezii au învâţat din România agricultură şi că sunt recunoscători pentru acest lucru.

„Ei spun că agricultura modernă s-a datorat relaţiei ţării nostre cu China, recunoasc şi nu uită niciodată asta. Pe lângă agricultură, România a mai dat Chinei fabrici de pâine, linii de îmbuteliere, sectoare în care nu mai suntem competitivi în prezent. Le-am dat şi fabrici pentru realizarea cimentului, acum roata s-a intors. Ei au progresat foarte mult, au niste tehnologii incredibile„, spune el.

Cele mai citite

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut. România, lider pentru a noua lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut în luna noiembrie la 2,5%, de la 2,3% în octombrie, potrivit datelor publicate de Eurostat....

Guvernul prelungește plafonarea prețurilor RCA: o soluție temporară, pentru o piață dezechilibrată

În primele nouă luni din 2024, valoarea primelor RCA a atins 6,8 miliarde de lei, cu o creștere de 8,2%, față de anul precedent Guvernul...

Cum să creezi un impact vizual impresionant prin detalii subtile în decorul casei tale

În lumea designului interior, detaliile mici au puterea de a transforma un spațiu obișnuit într-unul remarcabil și memorabil. Chiar dacă pot părea nesemnificative...
Ultima oră
Pe aceeași temă