20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCodul rosu, prelungit pentru a sasea oara

Codul rosu, prelungit pentru a sasea oara

Hidrologii au prelungit codul rosu pentru raul Prut, pana sambata, la ora 16.00. Judetele amenintate de viituri in acest caz sunt Botosani si Iasi. Avertizarea cu cod rosu a intrat in vigoare vineri, la ora 13.00.

Avertizarea cod rosu se mentine pentru cursul raului Prut, pe sectorul Stanca Aval -Ungheni, aferent judetelor Iasi si Botosani.

In acelasi interval, codul portocaliu se mentine pe raul Prut, sectorul aval Ungheni – Prisacani. In acest caz, amenintat este judetul Iasi.

Codul galben a fost prelungit in judetele Iasi si Vaslui, pe Prutul mijlociu, sectorul Prisacani – Dranceni.

Se ridica avertizarea cod portocaliu de pe raul Siret, sectorul Dragesti – acumularea Galbeni.

Avertizarea de cod rosu pe Prut a fost data prima oara pe 26 iulie. De atunci, in fiecare zi s-a prelungit de sase ori.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a apreciat, vineri, reacţia autorităţilor locale din judeţele Botoşani, Bacău şi Neamţ, la înlăturarea efectelor inundaţiilor şi a promis că Guvernul le va asigura sinistraţilor, până la iarnă, condiţiile normale de trai.

Şeful Executivului s-a aflat vineri în zonele calamitate de inundaţii din judeţele Neamţ şi Botoşani şi s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor centrale şi locale abilitate să facă evaluarea tehnică a locuinţelor afectate şi anchetele sociale pe baza cărora vor fi acordate ajutoarele.

'Autorităţile locale au fost mult mai prompte în reacţia lor faţă de inundaţiile din 2005-2006. Reacţia lor a fost mult mai bine calibrată în raport cu situaţia, aşa încât am convingerea că şi problema reconstrucţiei caselor distruse de ape se va rezolva într-un timp mult mai scurt decât în anii precedenţi', a declarat premierul.

De asemenea, Călin Popescu-Tăriceanu a mulţumit celor care s-au implicat în acţiunile de sprijinire a sinistraţilor şi a oferit diplome de merit unei firme care a contribuit cu utilaje în timpul inundaţiilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă