25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCodruţa Kovesi: Eliberarea lui Vîntu după şapte zile de arest a scăzut...

Codruţa Kovesi: Eliberarea lui Vîntu după şapte zile de arest a scăzut încrederea în Justiţie

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului Cristian Tudor Popescu, de la ziarul Gândul, că eliberarea lui Sorin Ovidiu Vântu după şapte zile de arest a scăzut cu patru procente încrederea cetăţenilor în Justiţie, citând o cercetare sociologică, informează Mediafax.

„Dacă un procuror a considerat că este un pericol pentru ordinea publică, un judecător a admis propunerea şi a ajuns la un complet în care doi judecători n-au fost de acord, un judecător a făcut opinie separată, iată că au fost patru magistraţi, în care doi au considerat într-un fel, doi au considerat în alt fel; dar publicul a pierdut încrederea în justiţie şi procentul e de patru la sută, ceea ce mi se pare foarte mult”, a afirmat Kovesi.

Procurorul general a ţinut să se exprime şi asupra altor subiecte dezbătute în presă. Printre ele, diversele stenograme.  

„Cred că trebuie să lămurim modul în care aceste redări ale interceptărilor ajung în presă. În activitatea de urmărire penală sunt dosare în care procurorii apelează la aceste interceptări. Dacă ar fi să mă refer la o statistică în Ministerul Public, cred că în sub zece la sută din dosarele pe care noi le avem în instrumentare se apelează la acest procedeu. Problema interceptărilor care au ajuns în presă se poate explica, dacă vreţi, în următorul mod: o dată plecat dosarul de la Parchet, înregistrându-se la instanţa de judecată, el devine public. El poate fi consultat de persoana care este trimisă în judecată, de avocat, şi poate fi consultat inclusiv de jurnalişti”, a explicat Kovesi.

Kovesi nu neagă faptul că au fost situaţii în care poate astfel de interceptări s-au scurs şi din Ministerul Public, dar asigură că, în ultima perioadă, „scurgerea de informaţii «pe surse» din Ministerul Public este mult mai limitată faţă de anul 2006”, când a preluat funcţia de procuror general.

Întrebată dacă „este legal ca astfel de înregistrări să apară în spaţiul public”, procurorul general a menţionat că „din moment ce dosarul a ajuns la instanţa de judecată, iar prin natura lor, şedinţele de judecată sunt publice, astfel de informaţii pot apărea public”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă