Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă introducerea de restricţii la utilizarea medicamentelor care conţin codeină în tratamentul tusei şi al răcelii la copii, din cauza reacţiilor adverse, inclusiv tulburări respiratorii. Codeina este contraindicată copiilor sub 12 ani, precum şi adolescenţilor cu vârsta între 12 şi 18 ani care prezintă tulburări respiratorii.
Efectele codeinei apar ca urmare a metabolizării acesteia în morfină. La unii dintre pacienţi codeina este transformată în morfină mai repede decât în mod normal, ceea ce determină apariţia unor concentraţii sanguine mai mari de morfină, care pot determina apariţia de reacţii adverse grave, printre care tulburări respiratorii. EMA recomandă, de asemenea, evitarea utilizării codeinei la pacienţii de orice vârstă la care se cunoaşte faptul că metabolizarea codeinei în morfină se produce mai repede decât în mod normal (metabolizatori ultra-rapizi) sau la femeile care alăptează, întrucât codeina se excretă în laptele matern, ajungând şi la copil.
Codeina, un opioid care este metabolizat în organism la morfină, este utilizată pe scară largă pentru ameliorarea durerii, dar şi în tratamentul tusei şi al răcelii. În statele membre ale Uniunii Europene, medicamentele care conţin codeină sunt autorizate prin procedură naţională şi, în funcţie de stat, se eliberează fie pe bază de prescripţie medicală, fie fără prescripţie medicală. Codeina se găseşte pe piaţă ca atare sau în combinaţie cu alte substanţe active. Reevaluarea medicamentelor care conţin codeină utilizate în tratamentul tusei şi al răcelii la copii a fost declanşată în aprilie 2014, la solicitarea autorităţii competente în domeniul medicamentului din Germania.