20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCoco se pregăteşte de noi atacuri

Coco se pregăteşte de noi atacuri

Crina Coco Popescu, vedeta de 16 ani a alpinismului românesc, s-a întors de numai două săptămâni dintr-o expediţie în Antarctica şi America de Sud şi deja se gândeşte să plece din nou.

Născută la Râşnov în 1994, Crina Coco Popescu a început să urce pe munte, împreună cu tatăl ei, din 2003. La 10 ani deja se „plimba” prin Alpi, pe Dente del Giante, până la 4000 metri. Au urmat apoi Olimp, Ararat şi Mont Blanc, iar în 2006 a fost în Nepal, în tabăra de bază a Everestului, la Kalapatar. A mers apoi pe vârful Kazbek, în Caucaz, Damavand şi Alam Kuh în Iran.

La sfârşitul lui 2008 a cucerit cel mai înalt vulcan din lume, Ojos de Salado din Atacama, iar lista „cuceririlor” sale este lungă. La începutul acestui an a revenit din cea mai recentă aventură, o expediţie în Antarctica şi America de Sud, unde a escaladat cel mai înalt vârf, Vinson (4.897 m), şi cel mai înalt vulcan, Sidley (4.181 m), aflate la 1.000 de kilometri distanţă unul de celălalt. A fost prima expediţie la care a participat fără tatăl său, iar la revenirea în ţară a recunoscut că i-a fost tare dor de familie.

„A fost ceva deosebit şi ştiam că acolo pe munte eşti tu singur, tu te ajuţi pe tine şi faci totul cu mâna ta. Mi-a fost însă foarte dor de mama şi de sora mea (n.r. – sora mai mică a Corinei, Geta, se caţără pe panou şi pe stânci, iar mama este cea care încurajează acţiunile ambelor fete), dar în acelaşi timp mi-a fost dor şi de tatăl meu, care mă aştepta în Chile”, a mărturisit Coco la revenirea în ţară.

În prezent, şcoala în pole position

„Cele doua luni petrecute în Antarctica şi în America de Sud au fost nemaipomenite. Am fost însoţită de oameni extraordinari, dar am aşteptat cu mare nerăb-dare să mă întorc acasă, iar bu-curia revenirii a fost foarte mare. Colegii mă întreabă mereu cum a fost şi nici acum n-am terminat de povestit, după două săptămâni! Nu mă simt însă deloc vedetă. Sunt o tânără ca toate celelalte, care are o mare pasiune pentru munţi şi face ceea ce îi place.

Dacă este ceva special, da: sunt sportivă la Clubul Montan Altitudine şi reprezint România ca membră a Lotului Naţional de Alpinism”, a spus Coco Popescu. Din fericire, ascensiunile au fost organizate în general în perioada vacanţelor, iar cele mai multe absenţe de la şcoală şi le-a trecut în cont când a fost în Antarctica. „Până acum şcoala şi alpinismul au mers foarte bine împreună şi voi avea grijă să fie la fel şi de acum încolo. S-a întâmplat să lipsesc mai mult de la şcoală acum, în Antarctica, dar n-a fost de recuperat multă materie. Oricum, deocamdată mă concentrez pe studii, iar, dacă o să plec, sigur o să fie împreună cu tata”, a mai spus Crina Popescu.

Noi expediţii la orizont

Chiar dacă momentan nu ştie concret ce munţi o să mai escaladeze anul acesta, este foarte probabil ca în vară „să dea o raită” prin Alpii italieni şi prin America de Nord, să facă nişte vârfuri. „La începutul lunii iunie, Coco e invitată în Italia de către Mario Trimeri (n.r. – alpinistul împreună cu care a urcat pe Mount Sid-ley, în Antarctica), pentru a săr-bători reuşita comună de încheiere a circuitului Seven Volcanoes, şi eventual după aceea să plece în Alpi. Apoi, din America de Nord, familia lui Jordan Romero (n.r. – cel care în 2010, în mai, la 13 ani, a devenit cel mai tânăr alpinist care a escaladat Everestul) ne-a felicitat şi a invitat-o pentru conferinţe legate de Seven Volcanoes şi să facă împreună ceva munţi pe-acolo. Apoi, tocmai a fost la noi un tânăr spaniol care aspiră, la rândul său, la vârfuri înalte şi a fost invitatul nostru aici. Împreună cu Coco a mers la Vârfu Omu, în Bucegi, şi au făcut planuri comune pentru ascensiuni în Sierra Nevada.Vom vedea mai încolo ce va fi”, a spus Ovidiu Popescu, tatăl Crinei.

Părinţi liniştiţi

Chiar dacă fata lor se „bate” cu cei mai înalţi munţi ai lumii pă-rinţii nu stau cu sufletul la gură cât este plecată de acasă Crina. Nici chiar în timpul ultimei „confruntări”, când a fost pentru prima dată singură, adică fără tatăl ei, mama nu a avut emoţii. „Nu am avut mari emoţii pentru că îmi cunosc bine copilul. Ştiu că este foarte bine pregătită şi doar i-am ţinut pumnii să-şi atingă obiectivele pe care şi le-a fixat la plecarea din ţară”, a spus Gabi Popescu, mama Corinei. La rândul său tatăl, rămas în premieră să o aştepte la finiş, nu s-a declarat neliniştit. „În primul rând sunt mândru că ea are această pasiune, iar ca părinte, sunt mândru că s-a descurcat şi fără mine. Coco a fost tenace, calmă şi a dovedit că este o alpinistă foarte bună”, a spus tatăl Corinei la întoarcerea din America de Sud.

Cea mai cea Crina Coco Popescu a devenit în urmă cu doi ani cea mai tânără alpinistă care a urcat pe Aconcagua pe ruta Gheţarului Polonez, iar anul acesta a mai bifat un record mondial şi două premiere: cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat Muntele Vinson (4.897 m) şi prima sportivă din lume care a urcat Muntele Sidley şi a încheiat circuitul Seven Volcanoes, adică circuitul celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent: Elbrus – Europa, Kilimanjaro – Africa, Damavand – Asia, Giluwe – Oceania, Ojos del Salado – America de Sud, Pico de Orizaba – America de Nord, Sidley – Antarctica.

Cele mai citite

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...
Ultima oră
Pe aceeași temă