20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCoalitie civica pentru salvarea Timisoarei

Coalitie civica pentru salvarea Timisoarei

– O serie de cladiri istorice, care au scapat de buldozerele lui Ceausescu, a fost demolate in ultimii ani.

– Intelectualii banateni au decis sa protesteze impotrva acestei barbarii.

Cu peste trei ani in urma, in aprilie 2005, Primaria Timisoara autoriza demolarea cladirii administrative a fostei fabrici Fructus, de pe strada Gheorghe Lazar nr. 26. A urmat demolarea, iar cladirea construita in anul 1909, un reprer al patrimoniului timisorean, a disparut sub zgomotul buldozerelor care a acoperit cele cateva voci venite din societatea civila ce se opuneau proiectului.

Tot mai multe personalitati ale Timisoarei se autodefinesc drept "cei carora le pasa" de patrimoniul orasului amenintat in fiecare moment. Unul dintre ei este un critic literar din Germania, originar din Timisoara, Gerhard Cseika. Acesta a propus un moment de reculegere pentru cladirea fabricii "Fructus", din centrul orasului, demolata pentru a face loc unei cladiri de birouri inalta de 14 etaje, pentru care noul proprietar, o firma italiana de investitii, isi face deja reclama cu pliante prin cutiile postale ale timisorenilor. Ileana Pintilie, critic de arta, a organizat, la Facultatea de Arte din Timisoara, o masa rotunda unde a prezentat, si in imagini, agonia cladirii Fructus in timpul demolarii. Asociatia Ariergarda, condusa de profesorul Daniel Vighi, a chemat, la un moment dat, timisorenii intre ruinele altei cladiri istorice din centrul Timisoarei, aflata in curs de demolare, pentru a asculta muzica tanguitoare a unei viori solitare. "Nu este suficient sa ne lamentam, declara scriitorul Viorel Marineasa, trebuie sa ne aparam in fata acestor atacuri."

Povestea cladirii Fructus a devenit istorie. Pe locul ei, macaralele ridica, deja, un zgarie-nori. Lista cladirilor aflate acum in pericol de a fi demolate e foarte lunga. Noul proprietar al fostei Fabrici de Ciorapi – cladire construita in 1908 de cunoscutul arhitect Laszlo Szekely, a cerut autorizatie de demolare. Tot arhitectul Szekely a proiectat si cladirea Abatorului din Timisoara, construita intre anii 1904 – 1905. Aici, "investitorii" intentioneaza construirea unui mall, la fel ca si la Cazarma Franz Josef, cumparata anul trecut prin licitatie de o firma lituaniana, cu scopul de a fi renovata si transformata in hotel de lux.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă