Fostul ministru al Turismului Dan Matei Aghaton a fost audiat ieri de procurorii anticoruptie, in calitate de martor, in procesul transferurilor ilegale de fotbalisti. Aghaton a ocupat functia de membru in Consiliul de Administratie (CA) al clubului Dinamo si a luat apararea fostilor colegi, avand pentru fratii Becali, Cristian Borcea si Nicolae Badea numai vorbe de lauda. "Sunt oameni care sunt si competenti, si profesionisti, si corecti", a subliniat fostul demnitar.
Senatorul Radu Stroe, un alt fost membru al CA Dinamo, a fost audiat, tot ieri, de procurorii DNA in acelasi dosar, explicand ca a fost citat ca martor deoarece in perioada 1999-2003 a facut parte din consiliu, precizand ca in transferurile de fotbalisti nu sunt implicate CA ale cluburilor. La audieri este asteptata si Simona Marinescu, fost membru al CA al FC Dinamo.
In urma cu patru zile, chestorul Nicoale Berechet, ex-presedinte al clubului de fotbal Dinamo, a dat la randul sau declaratii in fata procurorilor in legatura cu aceleasi acuzatii de transferuri ilegale.
Ancheta DNA vizeaza tranferurile pentru 12 fotbalisti in strainatate, pentru care s-au incasat sume mult mai mari decat cele declarate in contabilitatea cluburilor. Implicati in transferuri sunt si impresarii Ioan Becali, Victor Becali si Gheorghe Popescu. In aceeasi cauza mai sunt cercetati Gheorghe Copos, patronul clubului Rapid Bucuresti, fostul director al Otelului Galati Mihai Stoica, presedintele executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, fostul presedinte al aceluiasi club Mircea Stoenescu, presedintele Gloriei Bistrita, Jean Paduraru, actionarul Dinamo Gheorghe Netoiu si avocatul Sica Puscoci.
Cu ajutorul celor 17 audieri internationale, procurorii au inceput urmarirea penala a zece dintre cei mai influenti oameni de fotbal autohtoni inca din 10 ianuarie. In urma colaborarii cu autoritatile mai multor state din Europa si Asia, s-a stabilit ca personajele implicate, folosindu-se de interpusi, au externalizat sume de peste 10 milioane de euro, sume cuvenite cluburilor, dar care au ajuns in buzunarele patronilor si ale impresarilor. In perioada 1999-2005, banii cuveniti cluburilor au ajuns in conturile unor firme off-shore din Insulele Virgine si Olanda, dupa care au fost folosite in interes propriu de catre invinuiti. Din neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a adevaratelor sume provenite din transferuri, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 1,7 milioane de euro. Nici Federatia Romana de Fotbal (FRF) nu a incasat procentul stabilit pentru fiecare transfer, astfel inregistrandu-se un prejudiciu de 600.000 de euro.
INGENIOZITATE
» Metoda de fraudare
Fobalistul Cristian Dulca a fost transferat de la Rapid la un club coreean. Conform declaratiilor oficiale, valoarea transferului a fost de 120.000 de dolari. In realitate, Copos a incasat pentru jucator 600.000 de dolari. Cosmin Contra a fost transferat in Spania, in acte fiind vandut pentru 800.000 de dolari. In realitate, conform Parchetului Special Anticoruptie din Spania, suma reala a transferului a fost de 1,8 milioane de dolari. Diferenta de un milion a intrat in conturile lui Borcea si ale lui Ioan Becali. Ionel Ganea a plecat de la Gloria Bistrita la VFB Sttutgart. Jean Paduraru a consemnat in contabilitatea clubului suma de 600.000 de dolari, in realitate incasand 2 milioane de dolari.