Proaspata comisie bulgareasca pentru deschiderea dosarelor serviciilor secrete comuniste da piept cu aceleasi probleme pe care le-a avut si CNSAS in Romania: acces la acte, sediu, echipa.
Comisia de la Sofia, care corespunde ca misiune CNSAS-ului romanesc, si-a inceput ieri activitatea. Parlamentul Bulgariei a infiintat aceasta comisie adoptand o lege privitoare la deschiderea arhivelor serviciilor de spionaj si contraspionaj. Noua lege prevede publicarea pe internet a numelor de presedinti, ministri, parlamentari, bancheri, primari, magistrati sau jurnalisti care au colaborat cu serviciile secrete comuniste pana la data de 16 iulie 1991.
"Primul obiectiv al comisiei va fi sa verifice daca respectivii candidati pentru Parlamentul European au colaborat cu fosta Securitate", a anuntat presedintele comisiei, deputatul socialist Evtim Kostadinov. Ca si in Romania, activitatea CNSAS-ului bulgaresc nu tine loc de o lege a lustratiei, cei deconspirati neavand de suferit vreo consecinta.
Viitorul comisiei bulgaresti nu arata insa prea roz. Cu cateva zile in urma, vicepresedintele comisiei parlamentare pentru afaceri interne, Borislav Balgarinov, avea indoieli ca se va putea misca ceva mai devreme de luna septembrie: CNSAS-ul bulgaresc mai trebuie sa-si gaseasca un sediu, sa angajeze personal, iar guvernul trebuie sa mai emita cateva legi pentru a-i reglementa activitatea. Marea problema, asa cum constata deputatul Balgarinov, va fi insa posibila tergiversare a actualelor servicii secrete in a inmana comisiei obiectul muncii: dosarele secrete. "Este logic sa existe indivizi care ar dori sa impiedice intregul proces", a spus deputatul.
Lustratie
» Cehia
Legea lustratiei functioneaza cu succes in Cehia inca din 1991. Nu are urmari penale, dar cei deconspirati sunt indepartati din functii. Recent, Ministerul de Interne ceh a descoperit in randurile sale 150 de fosti agenti ai StB – Securitatea din Cehia.