Prim-vicepresedintele Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala din PSD, Doru Giugulea, a primit verdict de politie politica din partea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).
» Numele lui Giugulea apare in mai multe dosare de urmarire, acesta figurand ca ofiter de Securitate.
Colegiul CNSAS a decis, in sedinta de ieri, ca Doru Giugulea, fost sef al grupului PSD din Consiliul General al Municipiului Bucuresti, a fost colaborator al Securitatii ca politie politica. Surse din Colegiu ne-au declarat ca numele lui Giugulea apare in mai multe dosare de urmarire in care se precizeaza ca acesta a fost ofiter de Securitate: "Toti ofiterii care sunt gasiti in dosare de urmarire primesc automat verdict de politie politica, de asta in cazul lui Giugulea nici macar nu s-a votat". Sursa citata ne-a explicat ca si euro-candidatul Daniel Daianu a fost ofiter de Securitate, insa "numele lui nu a fost gasit deocamdata in nici un dosar de urmarire si nu a primit verdict de politie politica".
Doru Giugulea respinge verdictul CNSAS, sustinand ca a recunoscut inca din 1996 ca a fost ofiter de Securitate: "E trecut si pe CV-ul meu. Oricum, de-abia astept sa vad decizia". Mai mult, Giugulea cere CNSAS sa-i faca public dosarul: "Daca au nevoie, le cer si in scris asta. Sa vedem care sunt actele de politie politica". El pune verdictul primit pe seama unui conflict cu Mircea Dinescu, membru CNSAS, si pe faptul ca adversarii politici vor sa-l elimine: "Au aflat ca vreau sa candidez pentru o functie de primar in Bucuresti si se tem".
Valer Dorneanu, presedintele Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala din PSD, ne-a spus ca deocamdata prefera sa nu discute despre eventuala sanctionare a lui Doru Giugulea: "Nu vreau sa ma hazardez. Vreau sa ma consult si cu alti colegi din comisie".
Tökes, curat
» Verdict CNSAS
Colegiul a decis ieri cu majoritate de voturi ca episcopul reformat Laszlo Tökes nu a colaborat cu Securitatea ca politie politica. Potrivit surselor noastre din CNSAS, in cazul episcopului exista un angajament, insa acesta nu este semnat deoarece Tökes a refuzat. Intr-un interviu din 2001, Tökes declara ca ofiterul de Securitate i-a dictat angajamentul, iar numele de cod ar fi trebuit sa fie Vasile Brasoveanul: "Cu toate ca m-a amenintat si a tipat la mine, nu am semnat".