12.9 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialCNSAS: 3 candidati la primaria Galati, informatori ai Securitatii

CNSAS: 3 candidati la primaria Galati, informatori ai Securitatii

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) cere Tribunalului Bucuresti sa constate colaborarea cu Securitatea a trei candidati la Primaria Galati la alegerile locale din iunie, persoanele nominalizate fiind Igor Ioan Parvu, Andrei Lisinschi si Silviu Vasilache, informeaza ziare.com.

Potrivit CNSAS, Igor Ioan Parvu, candidatul PNG-CD la functia de primar al Galatiului, ar fi fost recrutat pe 29 martie 1989, pe vremea cand acesta era ofiter maritim, preluand numele conspirativ "Petre", pentru "supravegherea informativa a colegilor de serviciu si contraspionaj economic".

CNSAS sustine ca, potrivit raportului de recrutare, Igor Ioan Parvu trebuia sa "urmareasca comportarea, activitatea si legaturile realizate de navigatorii romani pe timpul escalelor in porturi straine, stari de spirit necorespunzatoare si manifestari ostile ale unor navigator romani, fugari romani sau cetateni straini (…) cetateni suspecti de culegere de date si informatii ori care incita la actuni ostile si cei care racoleaza ori determina navigatorii de a refuza intoarcerea in tara (…) cetateni romani care intentioneza sa paraseasca in mod ilegal tara folosind nave romane sau straine care parasesc portul Galati".

In documentul depus de CNSAS in instanta, se precizeaza ca Igor Parvu ar fi dat informatii Securitatii despre "situatia navigatorilor romani in porturile straine" si despre doi fosti colegi ai sai de la "insitut, promotia 1982", care au ramas ilegal in stainatate. De asemnea, potrivit aceluiasi document, Igor Parvu ar fi furnizat informatii care au continut "elemente de studiu pentru recrutarea altor persoane".

Pe 10 iunie, CNSAS a emis o nota de constatare, sesizand ulterior Tribunalul Bucuresti pentru a decide daca Igor Parvu a facut sau nu politie politica. Tribunalul Bucuresti a fixat primul termen de judecata pentru data de 26 septembrie.

Igor Parvu a fost nominalizat de Partidul Noua Generatie-Crestin Democrata pentru a candida, in iunie, la Primaria Galati, la lansarea lui in cursa electorala participand presedintele partidului, Gigi Becali. Capitan de cursa lunga, Igor Parvu si-a facut campanie electorala in costum de marinar, insa asemanarea cu presedintele Traian Basescu nu i-a atras un capital electoral la fel de mare ca al sefului statului. Parvu a terminat competitia pe locul sapte, cu doar 1.057 de voturi din peste 93.000 valabil exprimate. Recent, a intrat in PD-L.

Andrei Lisinschi, candidatul PD-L la Primaria Galati ar fi fost recrutat, potrivit CNSAS, pe data de 11 iunie 1983, cand ar fi semnat un angajament olograf cu numele real, preluand numele conspirativ "George".

Potrivit unui raport al Securitatii citat de CNSAS, Andrei Lisinschi ar fi fost recrutat, deoarece in randul elevilor din cadrul "Filialei de Formare si Perfectionare a lucrarilor de la navigatia fluvial Galati, pentru calificarea in functii de ofiteri electricieni "nu era nicio "sursa de informare".

In acelasi document, potrivit CNSAS, sunt specificate si sarcinile ce ar fi fost atribuite lui Andrei Lisinschi, respectiv furnizarea informatiilor despre "elevi care eventual intentioneza sa fuga din tara, asculta posturi radio straine si comenteza asemenea emisiuni la scoala, elevi care au rude in stainatate sau intretin relatii neoficiale cu cetateni straini, precum si comportarea unor lectori la orele pe care le predau la curs".

Astfel, CNSAS sustine ca notele informative dovedesc faptul ca Andrei Lisinschi ar fi dat informatii cu privirea la doi cetateni iugoslavi si despre o persoana care l-a rugat sa "plaseze" 200 de dolari.

"Anul acesta m-am gasit cu ea la Oltul (restaurant) de pe strada Portului si mi-a zis daca pot sa-i plasez 200 de dolari (dar ca sunt rupti la mijloc si falsi). Ii are de la concubinul ei", se arata intr-o nota informativa atribuita lui Andrei Lisinschi si detinuta de CNSAS.

De asemenea, potrivit actiunii depuse in instanta de CNSAS, Andrei Lisinschi ar fi furnizat informatii securitatii si despre personalul restaurantului Potcoava de Aur, unde "doua barmanite intretin frecvent relatii cu navigatori straini de la care cumpara diferite sume de dolari, bani care ulterior sunt plasati la navigator romani, care efectueaza voiaje in strainatate", dar si despre colegi de serviciu.

"Sotia colegului este artist plastic. Cumpara panza si confectioneza lucruri si apoi le vinde. Avea idei fixe in ceea ce priveste nivelul ridicat de viata si moda din tarile occidentale", se arata intr-o alta nota informativa semnata cu numele conspirativ "George".

In raportul de recrutare ca informator al securitatii, Andrei Lisinschi ar fi obtinut calificative bune si ar fi avut "sarcini precise pe langa navigatorii si straini ce vin in portul Galati", fiind "de acord cu securitatea", se arata in sesizarea CNSAS. "Cu ocazia contactarilor a furnizat un numar de 3 note informative cu interes operativ pentru organele noastre, stabilind totodata atasamentul acestuia pentru organele noastre si fata de patrie", potrivit raportului de recrutare ca informator atribuit lui Andrei Lisinschi.

In acest caz, CNSAS a intocmit o nota de constare pe data de 5 iunie, Tribunalul Bucuresti fixand termen de judecata pe data de 17 septembrie.

Andrei Lisinschi controleaza Grupul de Firme Profiland-Intfor, specializat pe produse metalurgice, si este o prezenta constanta in Top 300 Cei mai bogati romani. In 2004, el a candidat ca independent la Primaria municipiului Galati, dar nu a intrat in turul doi. Ulterior, a devenit membru al Partidului Democrat-Liberal, formatiune din partea careia a candidat din nou la Primaria Galati, in 2008. A intrat in turul doi cu principalul sau oponent, social-democratul Dumitru Nicolae, primar din 2000, care l-a invins cu un scor categoric: 71,19% la 28,81%.

Imediat dupa alegeri, Lisinschi a declarat ca nu va mai candidat la Primarie "o lunga perioada de timp". El este in continuare membru PD-L.

In sesizarea depusa pe rolul Tribunalului, CNSAS sustine ca Silviu Vasilache are doua dosare de retea, fiind recrutat prima data pe 26 iunie 1980, cu numele conspirativ "Dragos", si apoi ar fi semnat un alt angajament olograf cu numele "Vasea".

Astfel, potrivit sesizarii, Silviu Vasilache ar fi dat informatii despre relatiile cu cetatenii straini ale angajatilor de la Institutul de Cercetare si Inginerie Tehnologica pentru Constructii de Nave Galati si despre o persoana, autoare a unei scrisori cu continut "necorespunzator politicii partidului si statului nostru" in regimul comunist.

"In perioada in care se refera analiza (15.12.1982 n.r.) informatorul a furnizat un numar de 12 materiale informative, care au fost exploatate operativ si care in procesul verificarii s-au confirmat. Materialele informative s-au referit la persoane cunoscute in baza de lucru, persoane repatriate, persoane care viziteaza bibliotecile ambasadelor straine din Bucuresti… Informatorul a dat dovada de sinceritate, spirit de sesizare, manifesta interes pentru rezolvarea sarcinilor varsate", se arata intr-un raport de activitate care s-ar referi la Silviu Vasilache.

Pe 2 august 1984, intr-un raport de activitate detinut de CNSAS se consemneaza ca Silviu Vasilache ar fi furnizat un numar de 15 materiale referitoare la persoane aflate in atentia securitatii.

Intr-un alt raport de activitate din 29 decembrie 1988, document detinut de asemenea de CNSAS, se arata ca Vasilache ar fi furnizat mai multe materiale informative, care se refera la "deplasarile efectuate in strainatate de unii colegi de munca in interes personal, continutul, relatiile si activitatea desfasurata de catre alti doi concetateni care si ei se deplaseaza la diferite biblioteci ale ambasadelor, in special din SUA, Marea Britanie, Franta…, situatie care atesta loialitatea informatorului".

Potrivit actiunii CNSAS, Vasilache ar fi avut "sarcini concrete si generale", in scopul "descoperirii si prevenirii unor actiuni dusmanoase si a altor stari periculoase care pot aduce prejudicii economice nationale, pentru cunosterea situatiei navelor ce se construiesc in SIV Braila" si apoi pentru "asigurarea contrainformativa a colectivului care se ocupa de elaborarea documentatiei pentru constructia corpului, dar mai ales a calculului de robustete a navei".

De asemenea, sustine sesizarea, Silviu Vasilache ar fi fost "instruit" pentru a furniza note informative Securitatii pentru "semnalarea oricaror informatii in legatura cu paza si securitatea conducerii de partid si de stat, aparitia de fituici sau de inscrisuri cu continut dusmanos, aspecte in legatura cu acte premergatoare de evaziune sau ramaneri in stainatate…elemente care asculta si colporteaza stirile transmise de posturi de radio cu atitudine ostila tarii noastre".

CNSAS a sesizat Tribunalul Bucuresti in baza unei note de constatare din data de 23 iunie, procesul in instanta urmand sa inceapa pe data de 1 octombrie.

Silviu Vasilache, ziarist la saptamanalul local "Impact-Est", a candidat si el la Primaria Galati in 2008, din partea Partidului Verde, clasandu-se pe pozitia a zecea, cu numai 460 de voturi.

Cele mai citite

prea mulți angajați la stat

Banca Mondailă trage un semnal de alarmă cu privire la angajații din companiile de stat și spune că deși numărul acestora este în...

Odobescu, la Forumul Diplomatic de la Antalya

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, va participa, astăzi, la Forumul Diplomatic de la Antalya - ADF 2024, unde va discuta despre importanţa consolidării profilului...
00:00:32

VIDEO. Inundații fulgerătoare în nordul Peru

Ploile abundente și furtunile au dus la inundații rapide în Piura, în nordul Peru, joi (29 februarie). Potrivit presei locale, furtuna a distrus culturi și...
Ultima oră
Pe aceeași temă