15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecial"Cneazul", peste Ilie Nastase!

“Cneazul”, peste Ilie Nastase!

Andrei Pavel, jucatorul roman cu cele mai mari venituri din tenis, a trecut ieri, la US Open, de granita unor castiguri de cinci milioane de dolari, bani obtinuti din premiile de la turneele la care a participat in intreaga sa cariera de jucator profesionist.
Pavel castigase pana la debutul US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului, 4.971.245, iar in urma victoriei de marti noapte, asupra germanului Dominik Meffert, a ajuns la un total de 4.998.745 de dolari, la care se adauga cei 5.000 de dolari reprezentand prezenta in primul tur al probei de dublu, unde il are ca partener pe germanul Alexander Waske. Cei doi, cap de serie numarul 11, ii vor intalni in primul tur pe Diego Hartfield si Oscar Hernandez (Argentina/Spania). Pavel a ajuns astfel la un total de 5.003.745 de dolari castigati numai din tenis.
Pavel, in varsta de 33 de ani, a intrat in circuitul profesionist in 1990. El a obtinut 280.455 de dolari in anul 2007, o proportie importanta din aceasta suma fiind obtinuta in urma meciurilor de dublu. De altfel, Pavel s-a axat anul acesta mai mult pe intalnirile de dublu, castigand turneul de la Barcelona si fiind finalist la Rotterdam (in ambele turnee a facut pereche cu germanul Alexander Waske). In 2007, Andrei Pavel a realizat cea mai buna clasare in ierarhia ATP de dublu – locul 11 (27 august).

Intr-un clasament al castigurilor obtinute de romani din tenis, Andrei Pavel este urmat de Ilie Nastase – cu doua milioane de dolari, Adrian Voinea (1,8 milioane de dolari) si Victor Hanescu (1,076 milioane de dolari). In ierarhia similara feminina, primul loc il ocupa Irina Sparlea, care a castigat 2,6 milioane de dolari in cariera, in timp ce Ruxandra Dragomir este a doua – cu 1,8 milioane de dolari, iar Virginia Ruzici a treia – cu 1,2 milioane de dolari.
Cea mai buna performanta a lui Pavel o constituie titlul obtinut la turneul Masters Series de la Montreal in 2001, importante fiind si victoriile inregistrate la Tokyo, in 1998, si la St. Polten, in 2000. El a fost de asemenea finalist la turneele de la 's-Hertogenbosch si München, ambele in 1999, Paris Bercy – in 2003, München – in 2005 si Poertschach – in 2006.
Andrei Pavel a ocupat locul 13 mondial la simplu, in octombrie 2004, cea mai buna clasare din cariera sa. La inceputul acestui an, Pavel a spus ca ar putea sa-si incheie cariera la finalul sezonului, dar, se pare, s-a razgandit si cel poreclit "Cneazul" va continua cel putin un an.

Pe langa cariera din turneele ATP, Andrei Pavel a avut – si are in continuare – un traseu remarcabil in echipa Romaniei de Cupa Davis. Aproape meci de meci, de peste zece ani, Pavel este cel care aduce cate 1-2 puncte pe meci, plus contributia sa extrem de importanta de la dublu.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă