19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCNAS "ingroapa" farmaciile

CNAS „ingroapa” farmaciile

Din cauza faptului ca li se cere sa elibereze medicamente gratuite si compensate peste plafon, iar banii intarzie sa le fie decontati, unitatile farmaceutice din judetul Constanta se descurca din ce in ce mai greu. In aceste conditii, tot mai multe farmacii nu mai vor sa incheie contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Vinovat de aceasta situatie se face intreg sistemul. Fondurile CJAS destinate medicamentelor compensate si gratuite au scazut din ce in ce mai mult, insa acest lucru nu reprezinta singura cauza a crizei in care se afla farmaciile. O alta cauza a saraciei lucii in care se zbat farmaciile, una de actualitate, conform declaratiilor presedintelui Comisiei de Avizari din cadrul Colegiului Farmacistilor, Vasile Rizea, este legata de scaderea pretului la medicamente. „Nu se stie cu exactitate cati farmacisti au fost fortati sa-si vanda afacerea, insa cert este ca si din cauza datoriilor pe care nu le mai recupereaza (acesta fiind un al treilea motiv) multi vor fi cat de curand fortati sa faca acest lucru”, a explicat Vasile Rizea. O a patra cauza a falimentarii – desi este impropriu spus – este legata de saracia populatiei, care nu mai poate cumpara medicamente.

Greu de recuperat

Farmaciile isi recupereaza datoriile foarte greu, aceasta fiind cea mai mare problema. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a stabilit un plafon pe care unitatile sunt obligate sa-l dramuiasca asa cum pot. Daca nu isi dramuiesc fondurile, acestea se pot termina chiar si in doua ore. „In conditiile in care o farmacie are de recuperat 3,5 miliarde lei de la CJAS, normal ca ea functioneaza in pierdere. In anul 2004, CJAS ne-a spus sa eliberam in continuare medicamentele, desi plafoanele noastre se terminasera. Datoriile au fost recuperate extrem de greu. Daca banii sunt blocati, este normal ca o farmacie nu se mai poate aproviziona cum trebuie, iar clientii nu i se mai adreseaza”, a explicat presedintele Comisiei de Avizari.

„Contracte false” pe anul acesta

Tot el a spus ca, in 2005, „contractele incheiate cu CJAS au fost false”. Explicatia este simpla: banii pe acest an s-au dat toti o data si au fost consumati in primele cateva luni. Cu toate acestea, medicamentele eliberate in luna iulie se vor deconta abia in decembrie, conform planificarilor.

Solutia: vanzari pe datorii si fara contracte

In zona garii exista o farmacie de cartier care nu are contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. „Am deschis farmacia in urma cu trei ani si nu am incheiat contract cu CJAS pentru ca nu vreau sa dau faliment!”, ne-a explicat dirigintele de farmacie. Aceasta a mai spus ca este mult mai bine asa. In plus, pentru pensionarii care nu au bani, dar au nevoie de medicamente, farmacia da si pe datorie. „Pensionarii isi achita mai intai datoriile, apoi isi cumpara mancare. Sunt vecini de cartier si sunt saraci”, a mai spus farmacista.
Intr-un sistem sanitar finantat ca vai de capul lui, unitatile farmaceutice ajung sa elibereze medicamente pe datorie ca sa supravietuiasca. Altele nu mai fac fata si vand afacerea. Orice pentru a scapa de problemele create de neachitarea banilor de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Cu toate ca farmaciile care nu au incheiat contracte cu CJAS sunt mai mici, au personal mai putin si un numar de clienti mai mic, vanzarile sunt suficiente pentru ca afacerea sa nu se duca de rapa.

Refuza eliberarea pilulelor pe retete

Farmaciile au intrat pe ultima suta de metri in eliberarea medicamentelor compensate si gratuite. Bolnavii sunt nevoiti sa umble prin tot judetul in cautarea unei unitati care sa mai aiba plafoane pentru pilulele prescrise de medici. Fondurile farmaciilor s-au epuizat in primele zile ale acestei luni. In urma cu doua zile, cativa asigurati, nemultumiti, au declarat ca unele farmacii, desi nu isi epuizasera plafoanele, au refuzat sa elibereze medicamentele pe motiv ca au avut… probleme tehnice. Conducerea CJAS Constanta a precizat ca in acest moment nu exista posibilitatile legale pentru sanctionarea farmaciilor care refuza eliberarea medicamentelor. Toti spera intr-o rectificare de buget salvatoare!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă