19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCNA semnaleaza folosirea gresita a limbii romane la TV si radio

CNA semnaleaza folosirea gresita a limbii romane la TV si radio

Consiliul National al Audioviziualului (CNA) a lansat "Raportul cu privire la calitatea limbii romane folosite in audiovizual", document in care se semnaleaza neglijente in redactarea titrarilor si a crawlurilor in care apar uneori mesaje sau cuvinte fara semne diacritice specifice alfabetului romanesc, greseli de ortografie, precum si erori de punctuatie. Raportul, realizat in colaborare cu Institutul de Lingvistica 'Iorgu Iordan – Al. Rosetti', atrage atentia asupra unor erori de pronuntie, greseli gramaticale descalificante cultural, precum si asupra dezacordului dintre subiect si predicat.

"In perioada 15 octombrie -25 octombrie 2007, au fost monitorizate 6 posturi de radio (Radio Romania Actualitati, Kiss FM, Europa FM, Pro FM, Radio 21, Radio Info Pro) si 12 posturi de televiziune (TVR 1, Antena 1, ProTV, Realitatea, Acasa, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, National TV, Antena 3, B1 TV, OTV). Alegerea acestora s-a facut in functie de mai multi factori: audienta, acoperire nationala, pondere a emisiunilor informative si de dezbatere, asumarea unui rol cultural si educativ.
In urma unei analize comparative a rezultatelor monitorizarii, atragem atentia in primul rand asupra unor neglijente foarte mari in redactarea crawlurilor (de exemplu: la Antena3), in care apar des cuvinte fara semnele diacritice specifice alfabetului romanesc, greseli de ortografie, greseli tipice tastarii si editarii computerizate (contaminari intre structuri, elemente parazitare produse de stergerea incompleta a unei secvente, cuvinte lipsa etc.), erori grave de punctuatie. Intrucat textul scris ramane mult timp pe ecran sau se reia de mai multe ori, fixandu-se in memoria telespectatorului-cititor, erorile din aceasta zona sunt mult mai grave decat cele din rostire, care pot trece neobservate.
Vom insista in cele ce urmeaza asupra erorilor elementare, unanim recunoscute si care, din pacate, se repeta intr-un mod extrem de suparator (cele mai frecvente sunt: dezacordurile, folosirea relativului care fara prepozitia ceruta, forme precum vroia, sa aibe etc.)", precizeaza CNA.

Cele mai frecvente greseli de ortografie si punctuatie, extrase mai ales de pe crawl si de pe titraj, privesc folosirea cratimei si a virgulei, scrierea cu unu, doi sau trei i, scrierea cu majuscule, grafia numelor proprii, abrevierile, se arata in raportul CNA.

De asemenea, una dintre cele mai frecvente greseli de sintaxa este dezacordul, subliniaza CNA. "Dezacordul poate fi de mai multe tipuri, in functie de domeniul sintactic unde se manifesta: dezacord intre subiect si predicat, dezacord intre adjectiv si substantivul pe care il determina, dezacordul anumitor pronume care se acorda cu nominalul de la care isi procura referinta (de ex. pronumele semiindependent al, pronumele relativ care, pronumele nehotarate care dubleaza complementul direct sau complementul indirect)", potrivit CNA.

 

Cititi aici raportul CNA>>>

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă