19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCNA a amendat Realitatea TV cu 25.000 de lei pentru derapaje în...

CNA a amendat Realitatea TV cu 25.000 de lei pentru derapaje în campanie

Realitatea TV a fost amendată, marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu 25.000 de lei, pentru dezechilibre în prezenţa pe post a candidaţilor la alegerile locale, prezenţa mai multor politicieni în ziua alegerilor şi nesolicitarea unui punct de vedere, potrivit Mediafax.

CNA a analizat, marţi, o adresă din partea deputatului Elena Udrea, în fosta calitate de preşedinte al PDL Bucureşti, care reclama faptul că pe 10 iunie, în ziua alegerilor locale, postul Realitatea TV a prezentat „în mod excesiv şi repetitiv” mai mulţi candidaţi USL, în programele de ştiri. „Efectele unor astfel de prezentări sunt cele de a influenţa alegătorul în sensul votării unor anumiţi candidaţi, constituind o încălcare a dispoziţiilor art.71 litera b) din Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale”.

Potrivit raportului CNA, pe 10 iunie, în intervalul 7.00 – 20.00, la Realitatea TV au fost prezenţi mai mulţi candidaţi, dar şi alţi reprezentanţi ai partidelor politice, astfel: USL – 46 de apariţii, PDL – 29 de apariţii, PPPS – 9 apariţii, UNPR – 8 apariţii, independenţi – 6 apariţii.

Totodată, în intervalul orar 07-00 – 11.00, în cadrul ediţiei speciale „Tu decizi”, pe parcursul procesului de votare, la care au participat diverşi oameni politici, moderatorii emisiunii au furnizat câteva informaţii din CV-urile acestora (data naşterii, studii, experienţă profesională etc.).

În aceeaşi emisiune, invitat în studio a fost sociologul Marius Pieleanu, care a spus că PDL „este în cădere liberă”, precizând că la sfârşitul zilei se va observa „adevărul afirmaţiilor sale”. „PDL-ul are un scor, se pare, cu o cifră”, a mai spus Pieleanu, fiind rugat de moderatoare să nu mai menţioneze partide şi să nu facă previziuni asupra niciunui rezultat.

De asemenea, CNA a primit o reclamaţie privind emisiunea „În realitate eşti mai bun” realizată de Mihai Tatulici şi difuzată pe 9 iunie, în ziua dinainte de alegeri. Pe parcursul emisiunii au fost titrate, pe ecran, punctele de vedere ale miniştrilor Muncii, Sănătăţii, Educaţiei şi Mediului cu privire la nivelul de viaţă al populaţiei din Delta Dunării. În intervenţiile sale, Liviu Mihaiu a adus de câteva ori în discuţie numele Consiliului Judeţean Tulcea, ca fiind o instituţie care nu s-a preocupat foarte mult de această biorezervaţie naturală. Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, care era şi candidat la această funcţie, a reclamat la CNA faptul că nu i s-a cerut punctul de vedere.

Potrivit raportului CNA privind reflectarea campaniei electorale, la Realitatea TV, în ultima săptămână de campanie, în emisiunile informative, USL a avut 89 de prezenţe, Sorin Oprescu – 8, iar PDL – 49, iar în cele de dezbatere, USL a avut 19 prezenţe, iar PDL – 11. În ceea ce priveşte emisiunile electorale, în ultima săptămână de campanie au fost prezenţi doar candidaţii USL – 3.238 de secunde, Sorin Oprescu – 380 de secunde şi cei ai PCM – 219 secunde.

Astfel, CNA a sancţionat cu amendă în cuantum de 25.000 de lei Realitatea TV pentru dezechilibre în reflectarea campaniei electorale, prezenţa politicienilor pe post în ziua alegerilor şi faptul că nu a fost solicitat punctul de vedere al preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea.

Potrivit articolului 71 din Legea nr. 67/ 2004, republicată în 2007, privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, „cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise: (…) c) comentarii privind campania electorală”.

Potrivit articolului 40 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, „în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt”.

Potrivit articolului 3 din Decizia CNA nr. 195 din 24 aprilie 2012 privind principii şi reguli de desfăşurare, prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune, a campaniei electorale din anul 2012 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, „radiodifuzorii publici şi privaţi sunt obligaţi să asigure desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toţi competitorii electorali, respectând următoarele principii: a) echitate – toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului, b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale competitorilor electorali, c) corectitudine – toţi competitorii electorali să beneficieze de un tratament obiectiv şi echidistant”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă