24.1 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialClujul, pregătit pentru Cupa Davis

Clujul, pregătit pentru Cupa Davis

Echipele României şi Finlandei se pregătesc intens în Sala Sporturilor „Horia Demian” pentru meciul de menţinere în grupa I a zonei euro-africane la tenis.

Ultimii ani au însemnat un mare pas înapoi pentru tenisul masculin românesc, în special la nivel de Cupa Davis. Naţionala României a pierdut clar contactul cu Grupa Mondială, iar acum se zbate pentru menţinerea în grupa I a zonei euro-africane. Un prim pas pentru atingerea acestui ţel îl reprezintă meciul din week-end cu Finlanda, întâlnire pe care România este obligată să o câştige pentru a reintra în cărţile de revenire în elita tenisului mondial.

Cu Horia Tecău întors printre „tricolori”, echipa pregătită de către Ciprian Porumb pare a avea prima şansă, mai ales că la dublu, acolo unde Tecău ocupă locul cinci mondial, meciul este ca şi câştigat. Mai rămân de bifat doar două victorii ale lui Marius Copil şi Victor Crivoi, foarte probabil asupra numărului 257 mondial, Harri Heliovaara, pentru că partidele contra vedetei finlandeze, Jarkko Nieminen, nr. 42 ATP, par mai greu de câştigat. Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca va găzdui în premieră o partidă de tenis, chiar dacă jucătorii români nu par prea încântaţi de suprafaţa pe care vor evolua.

Tari la dublu

„Toată pregătirea noastră din aceste zile este concentrată pe lupta din week-end, pentru că suntem conştienţi că finlandezii nu au venit aici să ne dea meciul. Jarkko Nieminen este un jucător foarte bun, dar care a excelat la simplu, nu la dublu. De altfel chiar anul acesta l-am învins la dublu într-o echipă cu Heliovaara, însă nu trebuie să ne gândim ce vor face ei, ci doar să ne facem noi jocul. Pe de altă parte, nu pot să spun că este un avantaj pentru noi acest teren, dar acum trebuie să ne facem calculele în aşa fel încât să învingem.

Dacă alegeam zgura am fi avut încă doi jucători alături de noi (n.r.-Victor Hănescu şi Adrian Ungur), plus că nu cred că ar fi venit nici Nieminen”, a declarat Horia Tecău, jucătorul în care fanii României îşi pun cele mai mari speranţe. Alături de suedezul Robert Lindstedt, tenismenul român are în palmares şi trei finale de Grand Slam, toate la Wimbledon, astfel că meciul de dublu ce va avea loc sâmbătă, şi la care Tecău va face pereche cu Florin Mergea, pare a avea un singur deznodământ. Mult mai greu va fi la simplu, însă, acolo unde Marius Copil şi Victor Crivoi trebuie să se autodepăşească pentru a menţine tenisul românesc la un nivel acceptabil pe harta mondială. „Va fi un meci strâns, pentru că finlandezii au venit cu echipa completă, experimentată pe hard. Şansele sunt de 50%, terenul este ok şi sperăm să aducem cât mai multe puncte posibile”, au declarat la unison cei doi, care sunt obligaţi să câştige cel puţin două meciuri din patru.

„Ne plac româncele”

Delegaţia Finlandei pare, însă, foarte relaxată. Echipa pregătită de către Kim Tiilikainen nu simte nici o presiune deocamdată, iar buna dispoziţie a dominat conferinţa de presă pe care nordicii au susţinut-o ieri la Cluj. „Ne simţim foarte bine aici, ne place terenul, atmosfera în lot este bună şi ne plac femeile din România”, a fost declaraţia lui Tiilikainen care a stârnit numeroase râsete printre ziarişti. În încercarea de a deveni serios, căpitanul  nejucător al Finlandei a lăudat adversarul din week-end, dar a dat de înţeles că terenul ales de către români reprezintă cea mai bună variantă şi pentru nordici.

„Echipa României este foarte bună, puternică, iar nivelul meciului va fi unul ridicat. Sunt convins că ambelor echipe le va plăcea terenul, iar dacă ar fi fost să alegem noi suprafaţa de joc, am fi făcut la fel”, a mai spus Kim Tiilikainen, a cărui principală armă va fi Jarkko Nieminen, locul 42 în lume. Finlandezul va juca, însă, în toate cele trei zile ale confruntării, astfel că românii ar putea profita de o oarecare oboseală a acestuia. „De 11-12 ani joc Cupa Davis, am o oarecare experienţă şi nu am nici o presiune. Îmi place să joc în sală, mai ales că în Finlanda este iarnă mare parte din an şi sunt obişnuit cu asemenea suprafaţă. Oricum, România e puternică şi va fi un meci greu”, a spus numărul 1 din tabăra nordicilor.

Tragere la sorţi

Primul meci din seria de cinci va debuta vineri, la ora 13:00, însă protagoniştii vor fi stabiliţi abia mâine, atunci când va avea loc tragerea la sorţi. După finalul primei partide, publicul va putea asista la partida cu numărul doi, în timp ce sâmbătă, de la ora 15:00, va fi programat meciul de dublu. Duminică, ultimele două partide vor începe tot de la ora 13:00, dar în funcţie de rezultatul înregistrat până atunci căpitanii nejucători ale celor două ţări pot decide în privinţa unei eventuale disputări a meciului cu numărul cinci. Biletele costă 50 de lei pentru zilele de sâmbătă şi duminică, respectiv 30 de lei pentru vineri, iar un abonament pentru toate cele trei zile valorează 100 de lei.

 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Târgul de Crăciun din București 2024. Când se deschide

Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, a deschis înscrierile pentru expozanții care doresc să participe la Târgul de Crăciun...

SUA vor trimite suplimentar trupe militare în Orientul Mijlociu ca răspuns la tensiunile existente

Statele Unite vor trimite suplimentar "un număr mic" de efective militare în Orientul Mijlociu ca răspuns la tensiunile regionale în creştere, în plină escaladare...

Fanii celor de la Rangers îl cer pe Ianis Hagi înapoi la prima echipă

Ianis Hagi a avut o performanță deosebită în meciul dintre Rangers B și Huddersfield Town, încheiat cu victoria echipei sale, scor 3-2. https://twitter.com/RFC_Youth/status/1838545911519076777 Fanii celor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă