18.9 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialClujul îl omagiază pe Regele Mihai I

Clujul îl omagiază pe Regele Mihai I

Programul va fi unul încărcat astăzi: lansări de carte, vernisaj, întâlnirea Principilor Radu şi Nicolae cu publicul.

Clujul se alătură festivităţilor naţionale care îl omagiază pe Regele Mihai I al României. Majestatea Sa a împlinit 92 de ani în data de 25 octombrie, iar momentul culminant al festivităţilor va avea loc de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, celebrată de ortodocşi şi de greco-catolici în data de 8 noiembrie, atunci când Regele Mihai I îi va saluta pe cei care vor dori să îi ureze ”La mulţi ani!” la Palatul Elisabeta din Bucureşti.

La Cluj, serbarea Regelui Mihai I va fi marcat azi de vizita Alteţelor Lor Regale, Principelui Radu al României şi Principelui Nicolae al Romaniei. Ei se vor afla într-o vizită oficială în Cluj-Napoca.

La inceputul vizitei, Alteţa Sa Regală, Principele Radu, va participa, în prezenţa a numeroşi elevi, părinţi şi profesori, la lansarea seriei de volume “Cărţile Copilăriei”, proiect ce aparţine editurii Curtea Veche şi care a fost în permanenţă sprijinit de Familia Regală a României.

De la ora 15:00, Alteţele Lor Regale vor avea o întâlnire cu presa, la Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga”, în sala Raţiu – Tilea. De altfel, Biblioteca Centrală Universitară, condusă de profesorul Doru Radosav, a fost de-a lungul vremii un adevărat bastion al sentimentelor de loialitate faţă de Casa Regală a României. Cu prilejul vizitei din anul 1995 a Majestăţilor Lor, Regelui Mihai I al României şi Reginei Ana a României, Biblioteca Centrală Universitară a fost singura instituţie publică de atunci care i-a primit cu toate onorurile pe reprezentanţii Casei Regale.

Regele urmărit de Securitate

De la ora 16.00, Alteţele Lor Regale vor participa, tot la Biblioteca Centală Universitară ,,Lucian Blaga”, la vernisajul expoziţiei dedicate Familiei Regale şi Monarhiei în România, organizată de Serviciul Colecţii Speciale al bibliotecii universitare clujene.

De asemenea, de la ora 16:30, ASR Principele Radu şi ASR Principele Nicolae vor vizita, în cadrul aceleiaşi instituţii, expoziţia ,,Regele Urmărit” organizată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

În aceeaşi zi, Alteţele Lor Regale o vor întâlni pe actriţa Silvia Ghelan. Marea actriţă va fi decorată de Alteţa Sa Regală, Principele Radu, în numele Majestăţii Sale, Regele Mihai, cu Decoraţia Regală ,,Nihil Sine Deo’’. De la ora 17.00, la Centrul de Cultură Urbană Casino, Alteţele Lor Regale participă la lansarea volumului ,,Trei poduri peste lume’’. Apărut la editura Curtea Veche, volumul este cea mai nouă carte a Principelui Radu.

Tradiţii monarhice

Istoria Clujului este strâns legată de cea a Casei Regale a României, mai ales din momentul Unirii Transilvaniei cu România din 1 Decembrie 1918. Universitatea românească din Cluj a fost creată cu ajutorul Casei Regale a României, iar multă vreme a purtat numele Regelui Ferdinand I cel Loial. La Cluj a funcţionat Consiliul Dirigent al Transilvaniei, condus de Iuliu Maniu, care a gestionat administrarea Transilvaniei până în momentul desăvârşirii Unirii. De asemenea, catedrala ortodoxă a fost ridicată cu sprijinul Casei Regale, iar unul dintre candelabrele din interiorul acestei catedrale păstrează stema regală a României. A existat o puternică legătură între Casa Regală şi Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, iar cunoscutele acţiuni de caritate organizate de episcopul unit de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, cel care avea să devină primul cardinal român din istorie, s-au bucurat de înaltul patronaj şi de sprijinirea Casei Regale a României. De acelaşi patronaj şi sprijin s-au bucurat şi breselele clujene, studenţii ori sportivii clujeni din perioada interbelică. Tradiţia ruptă brutal de instaurarea comunismului a fost apoi reluată după anul 1989.

 

Cele mai citite

Dispută Brazilia-Israel: Președintele Lula da Silva și-a revocat ambasadorul de la Tel Aviv

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a revocat pe ambasadorul său în Israel și l-a trimis în calitate de reprezentant special la Geneva,...

Guvernul taie posturi la Ministerul Justiției. Ce salarii și ce sporuri au consilierii

Executivul are pe ordinea de zi a ședinței din 30 mai 2024 o Hotărâre de Guvern prin care desființează patru posturi din organigrama Ministerului...

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...
Ultima oră
Pe aceeași temă