15.4 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialClujul, epicentrul protestelor antiACTA

Clujul, epicentrul protestelor antiACTA

Aproximativ 2.000 de persoane au participat, sâmbără, la un miting organizat în centrul Clujului, prin care au dorit să protesteze împotriva ACTA, tratat comercial despre care ei spun că ar instaura o nouă dictatură. La protest, alături de clujeni, au venit câteva zeci de tineri din Satu Mare. Printre protestatari se numără şi deputatul independent de Cluj, Mircia Giurgiu, precum şi senatorul PSD de Satu Mare, Valer Marian. „Am venit aici pentru a ne exprima solidaritatea cu cei care protestează împotriva ACTA. Noi cerem, pe lângă anularea acestui tratat, şi demisia preşedintelui Traian Băsescu”, a spus Mircia Giurgiu. La rândul său, senatorul Valer Marian este de părere că „tratatul ACTA încalcă grav drepturile utilizatorilor de Internet. Este vorba de o nouă cenzură”.

„Când eram copil, am trăit într-o dictatură. Nu vreau să trăiesc o nouă dictatură”, a spus unul dintre protestatari. „Corporaţia nu face legislaţia” este una dintre scandările preferate ale participanţilor la miting.

Criminalul Che Guevara, simbol al protestelor antiACTA

În Piaţa Unirii au venit, însă, şi tineri cu steaguri comuniste, cu chipul criminalului Che Guevara. „Che Guevara a fost revoluţionar, nu comunist”, a spus, cu naivitate, un tânăr care agita drapelul roşu cu chipul celui care a instaurat comunismul în Cuba, alături de Fidel Castro. Venirea tinerilor comunişti este dezaprobată de monarhiştii şi de revoluţionarii anticomunişti care protestează zilnic, în fiecare zi, în centrul Clujului. „Sunt tineri debusolaţi, care habar nu au de nimic”, a spus un monarhist. „Nu îmi place deloc faptul că au venit cu un steag comunist. Eu am luptat împotriva comunismului în anul 1989, însă tot atunci am luptat şi pentru dreptul la opinie, de aceea nu le pot spune să plece”, a spus unul dintre revoluţionari, citat de www.clujtoday.ro.

Ca o curiozitate, unul dintre protestatari a venit cu o copie a unui steag dacic, balaur cu cap de lup. Alte câteva zeci de manifestanţi şi-au confecţionat măşti de hârtie, iar alţii şi-au lipit pe gură autocolanta cu acronimul ACTA. Acordul internaţional ACTA ar urma să limiteze drastic drepturile utilizatorilor de Internet.

Mitingul s-a transformat în concert folk

Protestul celor circa 50 de tineri veniţi la Cluj din Satu Mare ca să îşi exprime dezacordul faţă de acordul ACTA s-a transformat în concert folk improvizat. Tinerii s-au retras la Hotelul Melody, unde au servit masa, însă au fost delectaţi şi de artistul Tavi But.

Doar cu chitara sa, acompaniat de Alina Ignat, el a animat atmosfera, cu cântece proprii ori cu preluări ale unor artişti precum Bob Dylan ori Joan Baez. Tavi But a fost, ani la rând, membru al Cenaclului Flacăra.

Au ieşit în stradă şi în alte oraşe

Proteste de mici dimensiuni au avut loc şi în alte oraşe din Transilvania. În Baia Mare, 100 de tineri s-au adunat pe Platoul Revoluţiei. În Oradea, zeci de persoane au protestat în Piaţa Unirii, iar unii dintre ei au adus şi calculatoare şi monitoare. În Alba Iulia, circa 50 de protestatari s-au adunat în faţa Hotelului Cetate, iar în Târgu-Mureş, zeci de tineri s-au adunat la Ceasul Floral pentru a protesta.

Cele mai citite

Armata libaneză își detonează controlat mai multe aparate de comunicații

Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul atribuit Israelului în care mii de...

Momente de neuitat pentru Anca Dumitra. Actrița a născut

Anca Dumitra și soțul ei, Manfred Spendier, trăiesc momente de neuitat, devenind recent părinți pentru prima dată. În cursul zilei de ieri, cei doi...

Românii au prins gustul vieții la țară. „Acela a fost momentul când am decis să facem pasul către sat“

Pandemia i-a împins pe mulți români să se mute în mediul rural, iar trendul continuă și în prezent. Spațiile deschise i-au făcut să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă