16.7 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialClujul devine capitala IT&C a Romaniei

Clujul devine capitala IT&C a Romaniei

» Doua dintre firmele clujene produc software pentru Comisia Europeana si pentru SUA.
» Investitia Nokia va crea unul dintre cele mai importante parcuri tehnologice din Europa de Est.
» Siemens a cumparat recent unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata automatizarilor, Frosys.

Clujul devine tot mai mult un oras al tehnologiilor de varf. O data cu venirea unor jucatori de talie mondiala in zona, Clujul revendica tot mai mult statutul de capitala in domeniul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor (IT&C), detinut pana acum de Timisoara.

Mii de locuri de munca
Cea mai importanta investitie anuntata este cea a concernului finlandez Nokia, unul dintre cei mai importanti producatori de telefoane mobile la nivel mondial. Impactul investitiei este asemanator cu cel pe care l-a avut intrarea gigantului francez Alcatel pe piata din Timisoara. Nokia va crea, impreuna cu furnizorii sai, printre care se numara BYD Company din China, un parc tehnologic cu 15.000 de noi locuri de munca. Acesta va fi legat de Cluj-Napoca si de Autostrada Transilvania cu ajutorul unei autostrazi speciale. De asemenea, investitia Nokia va duce la construirea unui terminal de marfuri la Aeroportul International Cluj-Napoca, "in conditiile in care minimum doua transporturi aeriene vor pleca zilnic de la Cluj", asa cum declara recent presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara.
O alta mutare interesanta s-a produs pe piata automatizarilor. Concernul german Siemens l-a cumparat pe unul dintre cei mai importanti parteneri ai sai din domeniul automatizarilor, compania clujeana Frosys. Mai mult, Siemens a investit intr-un centru de cercetare la Cluj. Tot intr-un centru de cercetare, dezvoltat in parteneriat cu Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, a investit si holdingul american Emerson. Compania americana a inceput construirea unui parc industrial la marginea Clujului.

Jucatori autohtoni
Nu doar companiile din strainatate investesc in domeniul tehnologiilor noi. Doua firme clujene au devenit actori importanti pe piata software. Compania EBS, condusa de Daniel Metz, este unul dintre cei mai importanti jucatori din domeniul programelor economice. Firma a creat un produs de contabilitate folosit pentru plata salariilor in administratia publica in Germania. Practic, in acest moment, salariul cancelarului Angela Merkel este calculat la Cluj. Acelasi software este folosit si de doi dintre cei mai importanti angajatori din Germania, Biserica Romano-Catolica si Biserica Evanghelica Lutherana. Tot firma EBS a castigat si contractul pentru procesarea pentru tiparire a tuturor documentelor emise de Comisia Europeana, care apar apoi in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene. O alta companie importanta este IQuest. Aceasta produce programe de calculator folosite de Guvernul SUA. De asemenea, Iquest dezvolta solutii informatice pentru companii de talie mondiala, cum ar fi Pinacle. Ar fi de amintit si compania Bussines Logic Systems, cu capital irlandez. Aceasta produce soft folosit in domeniul telecomunicatiilor.
Consilierul local Adrian Gurzau, care este si om de afaceri, explica astfel succesul Clujului: "In primul rand, planul de organizare a unei zone metropolitane a crescut interesul pentru parcurile industriale de la marginea Clujului. Acest factor a condus si la cresterea pietei imobiliare. In al doilea rand, este vorba de resursele umane. Miile de studenti bine pregatiti pot deveni angajati".

Cele mai citite

Ungaria, Slovacia și Serbia promit să continue lupta împotriva migrației ilegale

Liderii Ungariei, Slovaciei și Serbiei vor continua eforturile comune de a reduce migrația ilegală către Uniunea Europeană, au declarat marți liderii acestora, adăugând că...

Adolescent cercetat pentru că a tras cu arma în Sectorul 5 al Bucureștiului

Un adolescent în vârstă de 15 ani este cercetat de polițiști după ce a apărut un videoclip pe o platformă online, în care se...

O șoferiță a provocat un accident cu 13 mașini pe șoseaua Mihai Bravu din Capitală

Accident în lanţ în Capitală. O şoferiţă, căreia i s-ar fi făcut rău la volan, a pierdut controlul maşinii şi a lovit nu mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă