19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialClujul a intrat in topul destinatiilor pentru outsourcing

Clujul a intrat in topul destinatiilor pentru outsourcing

» Orasul Cluj se afla printre primele sase destinatii din lume pentru companiile care investesc in domeniul software, potrivit unui top realizat de prestigioasa revista Management Today. Clujul este o recomandare, indeosebi pentru companiile care vor sa isi eficientizeze costurile prin outsourcing.

Potrivit revistei Management Today, criza economica a determinat tot mai multe companii sa investeasca in domeniul outsourcing. Redactorii publicatiei anglo-saxone au realizat un top al primelor sase locuri din lume in care companiile sunt sfatuite sa investeasca.

Unul dintre avantajele Clujului este faptul ca locuitorii sai vorbesc mai multe limbi, pe langa cea romana. Este vorba de limbile maghiara, germana, engleza si franceza.

Un alt avantaj este acela ca orasul dispune de un mare numar de studenti. Potrivit statisticilor oficiale, in universitatile clujene se afla peste 100.000 de studenti, masteranzi si doctoranzi.

Printre dezavantaje se numara costul ridicat al vietii, aglomeratia si poluarea. Revista mentioneaza ca la Cluj activeaza deja o serie de mari companii din domeniul telecomunicatiilor, precum Nokia, Vodafone si Orange. "Avantajul Clujului este reprezentat de faptul ca universitatile ofera o forta de munca foarte bine educata", a declarat Daniel Sirb, de la biroul de presa al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.

Cei mai puternici concurenti ai Clujului in domeniul atragerii de investitii sunt orasul polonez Gdansk, port la Marea Baltica, orasul Cairo din Egipt, Ho Chi Minh din Vietnam, Port Louis din Mauritius si Brisbane din Australia. Fiecare dintre aceste orase are oportunitati diferite, dar si puncte slabe. De pilda, in cazul orasului Gdansk, unul dintre avantaje este reprezentat de infrastructura foarte bine dezvoltata. Principalul dezavantaj este acela ca, din cauza emigratiei masive din ultimii ani, forta de munca ramasa nu este neaparat de cea mai buna calitate. In privinta orasului egiptean Cairo exista doua avantaje majore: traditia buna a deservirii clientilor si faptul ca universitatea din capitala Egiptului este una dintre cele mai mari din Africa.

In privinta orasului Ho Chi Minh din Vietnam, avantajele constau intr-o forta de munca numeroasa si in nivelul scazut al salariilor si al vietii de zi cu zi. Printre dezavantaje se numara un mare numar de infractiuni marunte, precum furtul din buzunare, transportul public foarte prost, poluarea si traficul rutier aglomerat. Printre avantajele orasului Port Louis se numara faptul ca acest oras este un centru financiar foarte important, nivelul scazut al taxelor pentru corporatii si plajele foarte frumoase din Insula Mauritius. Printre dezavantaje se numara furtunile puternice si poluarea apei.

In privinta orasului australian Brisbane, avantajele sunt reprezentate de rata buna de dezvoltare si de faptul ca exista o forta de munca importanta disponibila pentru investitori. Printre dezavantaje se numara incendiile frecvente, inundatiile si… crocodilii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă