3.6 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialCluj: PROTEST al angajaţilor disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii

Cluj: PROTEST al angajaţilor disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii

Peste o sută de angajaţi disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii protestează, marţi, pentru a doua zi consecutiv, în faţa combinatului, faţă de neacordarea salariilor compensatorii, transmite corespondentul Mediafax.

Aceştia au strigat “Noi murim de foame şi Guvernul doarme”, .Protestatarii s-au adunat, marţi dimineaţă, la ora 9.00, în faţa combinatului, având pancarte cu mesaje precum “Salvaţi metalurgia românească”, “Un singur lucru vrem şi noi, combinatul înapoi”, “Ruşine să vă fie”.

Totodată, ei scandează, printre altele, “Noi murim de foame şi Guvernul doarme”.

Emil Bodea, unul dintre protestatari, a declarat, marţi, corespondentului Mediafax că oamenii aşteaptă o implicare a Guvernului în stoparea dispariţiei metalurgiei româneşti.

“Nu am primit niciun răspuns la cererile noastre privind plata salariilor compensatorii. Oamenii aşteaptă implicarea Guvernului în salvarea metalurgiei româneşti, dar concluzia este că Guvernului îi este frică de ruşi”, a spus Bodea.

Protestul, care este autorizat, va dura până în jurul orei 13.00 şi va fi reluat în fiecare zi a săptămânii, până vineri.

Luni, peste o sută de angajaţi au protestat în faţa combinatului, au strigat “Afară, afară, cu ruşii din ţară” şi au cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să le facă o vizită.

Protestatarii s-au adunat, luni dimineaţă, la ora 9.00, în faţa combinatului, şi spuneau că vor protesta în fiecare zi a săptămânii între orele 9.00 şi 13.00, nemulţumiţi de faptul că nu au primit cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul.

Ei afirmau că nu cred în promisiunile noului acţionar al Mechel potrivit cărora se va încerca efectuarea plăţilor până în 15 martie.

Liderul de sindicat al combinatului Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, declara, luni, că dacă banii pentru plăţile compensatorii nu vor intra în cursul zilei de luni se va depune o plângere în instanţă pentru recuperarea sumelor care se ridică la circa 500.000 de euro.

“Vom depune o plângere în instanţă pentru recuperarea sumelor datorate pentru salariile compensatorii, dacă nu intră banii luni pentru foştii angajaţi. Foştii angajaţi vor protesta legal, cu aprobare de la Primăria Cluj-Napoca, până vineri, după care ar putea cere prelungirea protestului”, spunea Pascu.

Conducerea sindicatului a depus, la sfârşitul săptămânii trecute, şi o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj în care se reclama faptul că sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii nu a fost informat în legătură cu vânzarea combinatului.

Peste două sute de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii care au fost disponibilizaţi în ianuarie şi februarie au protestat, miercuri, în faţa combinatului, cerând conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. La un moment dat, foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au forţat intrarea în unitate pentru a discuta cu directorul societăţii, iar în momentul în care au reuşit să ajungă la clădirea administraţiei oamenii au spart un geam. Ulterior, câteva zeci de protestatari ai Mechel Câmpia Turzii au forţat intrarea în sediul administrativ, iar unii dintre ei au reuşit să ajungă în sala de consiliu. Protestul foştilor angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii s-a încheiat după ce reprezentanţii companiei le-au promis acordarea unor bonuri de masă.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a declarat, joia trecută, că noul acţionar al Mechel are intenţii bune şi face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foştilor angajaţi de la Câmpia Turzii, care au protestat miercuri, însă are conturile blocate.

Tot atunci, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a declarat, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel, că aceştia au dat asigurări că până în 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii angajaţilor disponibilizaţi de la Câmpia Turzii.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, noul proprietar va reporni în martie producţia la unităţile din Târgovişte şi Buzău şi ar putea lua în calcul revânzarea combinatelor din Brăila şi Câmpia Turzii, dacă va găsi cumpărători.

Firma Invest Nikarom are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakov Victor (58 de ani) şi Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă.

Marţea trecută, preşedintele Traian Băsescu a atenţionat Guvernul că este nevoie de măsuri care să creeze locuri de muncă pentru angajaţii Oltchim, dar şi cu privire la Mechel, pentru că s-ar putea “să ne trezim cu industria siderurgică tăiată şi vândută la fier vechi” deşi va fi nevoie de oţel pentru autostrăzi.

Cele mai citite

Mai mult de jumătate din țară, sub ceață densă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis în această dimineaţă mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă în zone şi localităţi din...

Germania ar putea intra în recesiune

PIB-ul Germaniei va creşte cu doar 0,2% în acest an, a declarat ministrul german de finanţe, Robert Habeck, potrivit zf.ro. Noile prognoze sunt mult mai...

Cine sunt cei cinci lideri PNL care au votat împotriva listelor comune cu PSD pentru Parlamentul European

Discuții aprinse, miercuri, la PNL, motivul fiind participarea la alegerile pentru Parlamentul European pe liste comune PNL-PSD. Dacă PSD a votat în unanimitate această...
Ultima oră
Pe aceeași temă